MIT, Ürünlerin Renk ve Desenini Değiştirebilen Bir Boya Geliştiriyor

7
2
0
0
0
MIT, Ürünlerin Renk ve Desenini Değiştirebilen Bir Boya Geliştiriyor
MIT, görünür ışık kaynaklarında renk ve desen değiştirecek programlanabilir boya üzerinde çalışmalar yürütüyor. Sprey ya da boyama yöntemi ile uygulanabilecek programlanabilir boya üzerinde çalışmalar devam ediyor.

90’lı yıllarda Hypercolor şirketinin ısı ile renk değiştiren ürünleri halen hatırlanmaya devam ediyor. MIT’nin Bilgisayar Bilimi ve Yapay Zeka Laboratuvarı(CSAIL) nesnelerin ultraviyole(UV) ve görünür ışık kaynaklarında renk ve desen değiştiren bir yeniden programlanabilir mürekkep üzerinde önemli bir çalışma yürütüyor. Görünen de o ki çalışma önemli aşamalar kaydetmiş durumda. 

MIT’nin üzerinde çalışma yürüttüğü bu yeni boyaya PhotoChromeleon ismi verildi. PhotoChromeleon, yüzeylere sprey halinde ya da boyama yöntemi ile uygulanabiliyor. PhotoChromeleon fotokromik bir boya karışımından oluşuyor.

MIT’nin araştırmacıları tarafından bu yeniden programlanabilen boya bir araba modeli, telefon kılıfı, ayakkabı ve uygun bir bukalemun oyuncağı üzerinde uygulandı ve test edildi. Araştırmacılara göre boya, istenildiği gibi renk değiştirebiliyor ve yeniden ilk haline gelebiliyor.

CSAIL’de araştırmacı olan ve yeniden programlanabilir boya ile ilgili makalenin baş yazarı olan Juhua Jin’e göre bu yeni boya, üretim verimliliğini artırabilir ve toplam atık miktarını azaltabilir. Jin’e göre bu yeni çalışma ile beraber kullanıcılar artık aynı ürünün farklı renklerini ve stillerini almadan aynı ürünü kullanmaya devam edebilir. 

PhotoChromeleon, MIT’nin daha önce yaptığı renk değiştiren ürünler çalışması ColorMod üzerinden yükseliyor. ColorMod çalışması üç boyutlu bir yazıcı üzerinden yürüyordu. Araştırmacılar, ColorMod çalışmasında renk aralıkları ve çözünürlük açısından bir kısıtlılıkla karşılaştıkları için vazgeçmişlerdi. Ancak PhotoChromeleon çalışmasında bu iki sorunun da üstesinden gelinmiş görünüyor. 

MIT’nin bu yeniden programlanabilir boya çalışması konsepti şu anda ispat aşamasında. Ancak söz konusu çalışma şimdiden şirketlerin ilgisini çekmeye başlamış durumda.

Kaynak : https://www.digitaltrends.com/cool-tech/mit-color-changing-ink-project/
7
2
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
7
2
0
0
0