Başta Nokia 3310 olmak üzere bir dönemin efsane telefonlarının içinde kullanılan altın, gümüş ve bakır gibi maddeler Japonya, Çin, Almanya ve Kore başta olmak üzere teknoloji konusunda gelişmiş ülkelerde özel olarak kurulan tesislerde eski cep telefonlarından ayrıştılıyor. Birçok kişinin değersiz olarak görüp çöpe attığı bu eski cep telefonları bunu fırsat bilen şirketler için büyük bir kazanç kapısı oluyor. (O değil de 3310'u nasıl parçalayabiliyorlar ki?)
Ayrıca bu konuyla ilgili yayınlanan bir rapora göre eski cep telefonlarında iletkenliği arttırabilmek için şu anki akıllı telefonlarda olandan çok daha fazla altın ve gümüş kullanılıyor. Bu da içindeki değerli madenlere baktığımızda eski cep telefonlarını daha değerli kılıyor. Telefonlarda kullanılan en yaygın değerli madenin ise altın olduğu belirtiliyor.
Toplam 7000 eski cep telefonundan ortalama 1-2kg altın ile 2-3kg gümüş ve bakır madeni elde ediliyor. Bu arada, 7000 eski cep telefonu ortalama 1 ton ağırlığında oluyor. 1 ton gibi bir ağırlıkta ayrıştırma yapmak zor görünse de kullanılan özel araçlar ve eski telefonların gövdelerinde kullanılan plastiğin hızlı bir şekilde eritilmesiyle bu telefonlardan değerli madenleri ayrıştırmak çoğu geri dönüşüm şirketi için basit.