Mozilla'nın Firefox İçin VPN Benzeri Yeni Eklentisi: Firefox Private Network

15
2
1
1
0
Mozilla Firefox için gönderilen yeni bir Test Pilot, kullanıcılara VPN benzeri bir özellik sunuyor. "Firefox Private Network" olarak isimlendirilen bu yeni eklenti, şu an için sadece ABD'de kullanılabiliyor.

Dünyanın en popüler internet tarayıcı uygulamalarından bir tanesi olan "Mozilla Firefox", bundan yıllar öncesinde yeni özelliklerini kullanıcıların hizmetine sunmadan önce "Test Pilot" isimli bir program kapsamında test ediyordu. 10 binden fazla kullanıcıya sahip olan ve yeni özelliklerin test edildiği Test Pilot, ocak ayında yapılan açıklamaların ardından kaldırıldı ancak Mozilla, şimdi bir kez daha yeni bir Test Pilot başlattı.

Mozilla'nın beta olarak başlatmış olduğu bu yeni Test Pilot, tarayıcıya VPN benzeri bir özellik ekliyor. "Firefox Private Network" olarak isimlendirilen bu özellik, kullanıcıların özellikle Wi-Fi ağlarına bağlıyken gizlilik ve güvenliklerini sürdürebilmelerini sağlıyor.

Firefox

Henüz beta sürümünde olan ancak kısa bir süre sonra tam sürüm olarak bütün kullanıcıların hizmetine sunulması beklenen bu özellik sayesinde kullanıcılar, özellikle de halka açık Wi-Fi ağlarını kullanmaları durumunda gizliliklerini maksimum seviyede koruyabilecekler. Mozilla tarafından yapılan açıklamalara göre bu yeni özellik kullanıcıların IP adreslerini gizliyor, kullanıcıyı internetten soyutluyor ve reklam verenlerin veri erişimini yüzde 100 oranında engelliyor. Bu yetenekleri düşünüldüğü zaman Firefox'un yeni özelliğinin bir VPN gibi çalıştığını söyleyebiliriz ancak Mozilla, bu özelliğe VPN ismini vermeyi tercih etmedi.

Mozilla Firefox

Özelliğin en etkili yanlarından bir tanesiyse anlık olarak aktif edilip, kapatılabilmesi. Kullanıcılar bu sayede Firefox Private Network'ü aktif veya deaktif duruma getirebiliyorlar. Ancak bu etkili özellik, şimdilik sadece ABD'de kullanılabiliyor.

Firefox'un yeni özelliği şu an için ücretsiz olarak kullanıcıların hizmetine sunuluyor ancak Mozilla, özelliğin tam sürümünün ücretli olabileceğini net olarak açıklamamış olsa da en azından böyle bir imada bulunmuş durumda. Özelliğin tam sürüme ne zaman geçeceği bilinmiyor.

Kaynak : https://venturebeat.com/2019/09/10/mozilla-launches-vpn-as-part-of-resurrected-firefox-test-pilot-program/
15
2
1
1
0
Emoji İle Tepki Ver
15
2
1
1
0