Microsoft’un MSN Haber Sitesinde Yandex’in Ne İşi Var?

16
3
2
1
0
MSN haber sitesi bir süredir arama motoru olarak Yandex kullanıyor. Peki, bu farklı ülkelere ait şirketler neden bir arada çalışıyorlar?

Uzun yıllar önce Microsoft hayatımıza MSN Messenger’i katmıştı. MSN Messenger için ilk sosyal medya ve iletişim ağlarından biri diyebiliriz. Arkadaş ekleme, görüntülü konuşma, ne dinlediğini göster özelliği ve daha birçok cazip özellikleriyle bir dönem hayatlarımızın vazgeçilmeziydi. Sonraları gelişen sosyal medya uygulamaları ve diğer mobil uygulamalarla beraber MSN Messenger eski popülaritesini kaybetti ve MSN haber sitesi olarak hayatına devam etti. 

Hayatına haber sitesi olarak devam eden MSN’nin ana sayfasının üst bölümünde bir arama motoru bulunuyor. Bu arama motoru Yandex. Burada garip olan nokta, Microsoft’un kendine ait Bing isimli bir arama motoru varken Yandex ile çalışıyor olması. Bunun yanı sıra Microsoft bir Amerikan şirketiyken, Yandex bir Rus şirketi. İki ülkenin çok da iyi anlaşamadığını düşünürsek bu garip bir durum gibi görünüyor.

MSN Haber Öncesi Başlayan Ortaklık

webtekno, microsoft, yandex

Aslında bu ortaklık MSN haber sitesinden önceye dayanıyor. Microsoft 10 ile beraber gelen Microsoft Edge ve Internet Explorer internet tarayıcılarında da Yandex arama motoru kullanılıyor. İki şirket 2016 yılında anlaşarak MSN haber sitesi için de bu ortaklıklarını sürdürdüler. 

Türkiye ve Rusya başta olmak üzere, bölgedeki ülkeler MSN haber sitesine girdiklerinde arama motoru olarak Yandex’i görüyorlar. Anlaşmanın da bir amacı bu olsa gerek çünkü Yandex; Türkiye, Rusya, Belarus, Kazakistan, Kırgızistan, Ukrayna gibi bölge ülkelerde büyük bir pazar payına sahip. Microsoft böyle bir güçle anlaşarak bölgede doğru bir hamle yapmış görünüyor. 

MSN Haber Sitesi Yandex İçin Ne İfade Ediyor?

Google’ın Türkiye’deki pazar payının sallantıda olduğu ve Internet Explorer’ın da burada sabit bir payı olduğu düşünülürse, Yandex’in MSN haber sitesinin arama motoru olmasının bölgede gücüne güç katıyor olduğu bir gerçek. 

Yandex arama motoru kurulduğu 2000 yılından beri hızla gelişen şirketlerden bir tanesi. Özellikle Türkiye, Rusya, Ukrayna, Kazakistan gibi bölge ülkelerde oldukça popüler ve her gün sunduğu yeni hizmetlerle de giderek Google'a zorlu bir rakip oluyor. Piyasada kendini ispatlamış bir marka olan Microsoft’un Yandex ile çalışarak, ülke odaklı ticareti bırakarak, global pazara döndüğünü söylemek mümkün. 

Microsoft Edge ve Internet Explorer internet tarayıcılarında ve MSN haber sitesinde Yandex arama motoru kullanılmasının yanı sıra, iki şirketin e-posta hizmeti üzerinden de uyumlu bir çalışması söz konusu. 

Outlook’ta Yandex Mail Kullanımı

Microsoft tarafından 2012 yılında yenilenerek hizmete sunulan elektronik posta servisi Outlook üzerinden Yandex Mail hesabınıza erişebiliyorsunuz. İki şirketin anlaştığı başka bir konu olan bu e-posta sisteminde, Outlook'a Yandex Mail adresinizi ekleyebiliyorsunuz. Outlook sistemine el ile kurulan yeni bir sunucu olarak kurabilirsiniz. Bu sayede Outlook üzerinden Yandex Mail hesabını yönetebilir ve e-posta gönderip, alabilirsiniz. 

İlerleyen zamanlarda Microsoft ve Yandex ortaklığı başka platformlarda devam eder mi, hep beraber göreceğiz. 

16
3
2
1
0
Emoji İle Tepki Ver
16
3
2
1
0