Mutluluğun Sırrı Bilimsel Olarak Açığa Kavuştu

0
0
0
0
0
Mutluluğun Sırrı Bilimsel Olarak Açığa Kavuştu
İngiltere’de yapılan araştırmaya göre insanlar, paraya oranla ruh sağlığının yerinde olması ve bir partnerinin bulunmasıyla çok daha fazla mutlu oluyorlar.

‘Abi para var huzur var yaa’ cümlesini trilyonlarca kez duymuşuzdur. İngiltere’de yapılan bir araştırma, bu cümlenin pek de doğruyu yansıtmadığını ortaya çıkardı. Londra Ekonomi Okulu’nun 200 bin kişiyle yaptığı bir araştırmada insanların mutsuz olmasını sağlayan en büyük şey parasızlık değil, depresyon ve kaygı. Bir ilişki içerisinde bulunmak ise mutluluğun yükselmesini sağlayan en belirgin etmen.

1’den 10’a kadar derecelendirilen mutluluk seviyesiyle ilgili yapılan araştırmada bir kişinin maaşının iki katına çıkması, o kişide 0.2’den daha az bir değişikliğe yol açıyor. Yeni bir ilişkiye başlandığında ise bu oran 0.6’lara kadar çıkıyor. Yani bir partnere sahip olmakla gelen mutluluğun seviyesi, paradan 3 kat fazla. Buna karşılık partnerden ayrılmak, negatif olarak da benzer bir etki yaratıyor -hatta biraz daha fazla-. Depresyon ve kaygıyla birlikte işsizlik, mutsuzluğun 0.7 artmasına sebep oluyor.

Raporu hazırlayan Prof. Richard Layard, bu bulguların devletin vatandaşlarının mutluluklarını sağlaması açısından önemli bir açılım sağladığını ve devletlerin vatandaşlarının zenginliği yerine bedensel ve ruhsal sağlıklarını artırmaya odaklanması gerektiğini belirterek şunları söyledi:

"Geçmişte devlet başarılı bir şekilde yoksulluk, işsizlik, eğitim ve fiziksel sağlık konuları üzerinde uğraştı. Ama aynı şekilde aile içi şiddet, alkolizm, depresyon, kaygı yaratan koşullar, yabancılaşmış gençlik, sınav deliliği ve diğer konular da önem taşıyor. Bu meseleler merkeze oturtulmalı."

0
0
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
0
0
0
0
0