99 Milyon Yaşındaki Bir Bebek Yılan Fosili, Yılan Türleri Hakkında Tarihe Işık Tutabilir

23
2
1
1
1
Bilim insanları tarafından bir kehribarın içerisinde bulunan fosil, yaşı ve şekli itibariyle diğer birçok benzer keşiften daha büyük öneme sahip olabilir.

Paleontologlar, buldukları küçük fosil bir bebek yılan ile bu türün tarihi gelişimleri hakkında büyük bir keşfe imza atmış olabilirler. Çarşamba günü Science Advances dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre Myanmar’da bir kehribar yığınının içerisinde bulunan yılan embriyosu, yaklaşık 99 milyon yıl önce İlk Kreatase Dönemi(Tebeşir Dönemi)’nde oraya hapsolmuş olabilir.

Yeni yapılan bu keşifte ilk Mesozoik yılan olarak nitelendirilen yavru, yılanların düşünülenden daha erken dönemlerde ekolojik değişikliklere uğrayabileceklerine işaret ediyor. Rapora göre benzersiz olan bu yılan fosili, eklemli bir post-kranial iskelet yani sadece bir kafatasından ibaret ve yaklaşık 47.5 milimetre uzunluğa sahip. Yılanın omurgasına bakıldığında ise 180 milyon yıl önce ayrılan eski süper kıtalardan olan Gondwana’nın fosil yılanlarına benzerlik gösteriyor. National Geographic’e göre ise bu yılan muhtemelen Güneydoğu Asya’da bulunan bir grup modern yılanla akrabalığa sahip.

Yine aynı ekip tarafından Myanmar’da bulunan ikinci örnekte ise korunmuş derilerin bazı parçalarına rastlanıyor. Buldukları cilt üzerinde araştırma yapan bilim insanları bu derinin bir yılana ait olduğunu ise henüz doğrulayamadı fakat modern örnekler ile kıyaslandığında oldukça benzer noktalarının olduğu konusunda hemfikirler. Zira eğer gerçekten bu bir yılan derisi ise kehribar içerisinde keşfedilen en eski canlılardan birisi bu bebek kalıntısı olabilir.

Küçük bebek yılan fosiline gelince; yaklaşık 99 milyon yaşında olmasına rağmen uzmanlara göre fosil oldukça mükemmel şekilde korunmayı başarmış. Bu şekilde ortaya çıkan her fosil, Dünya üzerinde hangi yaratıkların tarihi süreçte yer aldığına ve bizden önce bu toprakları paylaştığına önemli ölçüde ışık tutuyor.

Kaynak : https://mashable.com/2018/07/19/fossil-snake-embryo/?utm_campaign=Mash-Prod-RSS-Feedburner-All-Partial&utm_cid=Mash-Prod-RSS-Feedburner-All-Partial#dAT.kZ8FEsqs
23
2
1
1
1
Emoji İle Tepki Ver
23
2
1
1
1