NASA, 11 Yılda 1 Görülen Güneş Aktivitesinin Başladığını Duyurdu

40
6
1
1
0
NASA, 11 yılda bir görülen solar minimum adlı olayın başladığını açıkladı. Bu olayda Güneş lekeleri görülmüyor. NASA, yaşanabilecek manyetik fırtınalar nedeniyle hava trafiğinde, uydularda ve güç hatlarında sorunlar yaşanabileceğini açıkladı.

NASA’dan gelen Güneş görüntülerine göre, yıldızımızın yüzeyinde şu anda hiçbir Güneş lekesi bulunmuyor. Güneş, kendi döngüsünde minimum seviyeye ulaşmış durumda.

11 yılda bir gelen bu dönemde Güneş’teki aktiviteler azalıyor. Güneş lekeleri ve Güneş parlamaları çok nadir gözlemleniyor.

Normalde oldukça aktif olan Güneş yüzeyi, görünüşte adeta sütliman oluyor ve neredeyse elle boyanmış gibi gözüküyor. Yine de bu görüntü aldatıcı olabiliyor. Daha çok fırtına öncesi sessizlik olarak tabir edebileceğimiz bu durum, manyetik fırtınalar ile sona erme ihtimaline sahip. Manyetik fırtınalar, hava ulaşımını, güç şebekelerini ve uyduları tehdit edebiliyor.

Bu döngünün zirve noktası olan solar maksimumda ise Güneş, yer yer Jüpiter kadar büyük güneş lekeleriyle kaplanabiliyor.

Manyetik fırtınalar, gezegenimizin yüzeyinde yaşayanlar için bir tehlike arz etmiyor. Atmosfer bizi koruyor ancak atmosferin üst kısmlarında ya da dışında bulunan yapılar risk altında oluyor.

Güneşte yaşanan bu dönem, daha fazla kozmik ışının saçılmasına ve Güneş atmosferinde uzun süreli delikler oluşmasına neden oluyor. NASA, Güneş’in şu andaki solar minimum konumundan sonra sık sık patlamalar ile gündeme geleceği konusunda uyarıda bulunuyor.

Güneş’teki bu solar minimum aktivitesi, genelde Dünya atmosferinin soğumasını sağlıyor.

Daha önce, 1650 ila 1710 yılları arasındaki dönemde, Güneş’in Maunder Minimum adı verilen döneme girmesiyle birlikte gezegenimiz ciddi şekilde soğumuştu.

Güneş’in iki uç arasında döngüsü, yaklaşık olarak 11 yıl sürüyor.

Kaynak : https://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-7107857/Have-reached-solar-minimum-sun-without-spots-16-consecutive-days.html
40
6
1
1
0
Emoji İle Tepki Ver
40
6
1
1
0