NASA, Cüce Gezegen Ceres’in Yörüngesinden Çarpıcı Fotoğraflar Yayınladı

40
7
3
2
1
Yörüngesi Mars ve Jüpiter arasında yer alan ve boyutlarından dolayı cüce gezegen ünvanını kazanmış Ceres, NASA’nın özel olarak tasarladığı minik bir uzay aracıyla görüntüleniyor. Uzay Ajansı, Güneş Sistemi’nin minik kahramanından birbirinden güzel fotoğraflar sunuyor.

Yıldızımız etrafında sade 8 gezegen dönmüyor. Milyonlarca irili ufaklı gök cismi de var. Bu cisimlerden bazıları küresel formları gereği diğerlerinden ayrılıyorlar. Bilim insanları bir gezegen olacak kadar büyük olmayan bu cisimlere “cüce gezegen” adını veriyorlar. Son yıllarda çokça tartışılan cüce gezegen Plüto’dan çok daha fazlası var. Örneğin Ceres gibi, hem de bize çok daha yakın bir cisim.

Gezegen sırasında 3. olan Dünya’nın ardından 4. sırada Mars gelir, sonrasında 5. sırada ise Jupiter. Fakat Ceres, 4,5 olarak konumlandırabileceğimiz bir yerde, Jüpiter ile Mars’ın arasında bir yörüngeye sahiptir. NASA’nın Kaliforniya’daki Jet Propulsion Laboratuvarı araştırmacılarından Marc Rayman, Ceres’ten gelen yeni fotoğrafları yayınladı. 


Bazı cüce gezegenlerin yukarıda bulunan Ay ile karşılaştırmaları

NASA’nın özel uzay aracı, her 27 dünya saatinde bir olacak şekilde Ceres yüzeyine yakınlaştı. Aracın en yakın durduğu mesafe, Ceres’in yüzeyinden 32 kilometre yukarısıydı. Görmekte olduğunuz fotoğraflar 9 Haziran 2018 itibariyle çekilmeye başlandılar. NASA’nın bile bu görüntüler analiz etmek için hala çalışmaya başlamadığı söyleniyor. 

Dawn isimli uzay aracı Mart 2015’te Ceres’in görüntülerini çekmeye başladı. O günden bugüne 50.000’i aşkın fotoğraf elde edildi. Görüntüler bize gösterdi ki Ceres’de hayat imkansız.

İşte Ceres yüzeyindeki dağları, ovaları ve kraterleri gösteren nefes kesici fotoğraflar:

Kaynak : https://www.forbes.com/sites/billretherford/2018/06/30/nasa-reveals-stunning-new-photos-of-dwarf-planet-ceres/#6b1c80107180
40
7
3
2
1
Emoji İle Tepki Ver
40
7
3
2
1