NASA'da Bir Devir Sona Eriyor: Kepler Uzay Aracı Yetersiz Yakıt Nedeniyle Uyku Moduna Alındı

66
13
2
2
1
Uzay araştırmaları konusunda dünyanın en büyük araştırma şirketi olan NASA, 10 yıldır araştırma yapan uzay aracının yakıtının bitmek üzere olduğunu açıkladı.

NASA, yaptığı açıklamada Kepler ekibinin uzay aracını kış uykusuna benzer bir şekilde bekleme konumuna aldığını duyurdu. Yakıt göstergelerinin çok düşmesi nedeniyle alınan bu karar ile birlikte geriye kalan yakıt gücü, toplanan verilerin Dünya’ya gönderilmesi için kullanılacak. Aracın yakıtı tamamıyla bittikten sonra ise artık kullanılamaz hale gelecek.

Hatırlayacağınız üzere Kepler, 2009 yılında Dünya benzeri gezegenleri keşfetmek üzere NASA tarafından uzaya göndermişti. Yaklaşık 10 yıldır seyahat eden araç, geçen bu süre zarfının ardından gönderdiği son verilerle çalışma ekibini üzdü. Yakıtın neredeyse tükenmek olduğunu bildiren Kepler, 12 Mayıs’ta yeni bir takımyıldızına yönelerek 18.görevini yerine getirmişti.

NASA, şu anda uzay aracı tarafından toplanan son verilerin indirilmesi işine odaklanmış durumda. Uzay aracının kış uykusuna alınması, kalan verilerin indirilmesi için gerekli olan yakıtı rahatlıkla sağlayabiliyor. Uzay ajansının açıklamasına göre Kepler’in görevi, önümüzdeki birkaç ay içinde tamamıyla bitmiş olacak.

Meydana gelen bu gelişmelerin yanı sıra düşük yakıt uyarısı NASA’yı şaşırtmadı. Çünkü NASA tarafından uzay aracının gönderdiği işaretler dikkatle izleniyordu. 19. gözlem görevine 6 Ağustos’ta başlayacak olan aracın 2 Ağustos’ta bekleme modundan çıkarılması planlanıyor. Kepler’in 19.görevinden elde ettiği verilerin de tekrar indirilmesi için yeniden bir yönlendirme yapılacak. 10 yıldır uzaydaki görevine devam eden ve oldukça büyük başarılara imza atan Kepler, bugüne kadar 2.650 adet onaylanmış gezegeni keşfetmeyi başarmıştı.

Kaynak : https://www.slashgear.com/nasa-kepler-spacecraft-very-low-on-fuel-put-into-hibernation-mode-06536860/
66
13
2
2
1
Emoji İle Tepki Ver
66
13
2
2
1