NASA'dan Astronotların Dışkı Problemini Çözebilene Para Ödülü!

4
4
0
0
0
Hemen hemen her türlü karmaşık durumun içinden bir şekilde çıkmayı başaran NASA, bu kez hiç beklemediği bir yerden sıkıntı çekiyor.

Dünya'nın dışında, hatta diğer gezegenlere insan gönderebilecek kadar teknolojimiz var ve her geçen gün daha da iyisini yapabileceğimiz şekilde bu teknolojiyi geliştiriyoruz.

Ancak büyük bir problemimiz var. Daha doğrusu problemin muhattabı NASA. NASA, hala astronotların dışkıları konusunda tam olarak ne yapacağını bulabilmiş değil. İşte burada devreye biz giriyoruz. NASA, astronotların dışklıları konusunda yaşadığı probleme bir çözüm sunabilecek kişiye tam 30,000 dolar ödül verileceğini açıkladı.

Aslında uzay aracında olan astronotlar için bu tarz bir sorun mevcut değil. Asıl sorun, astronotların kıyafetleri ile direkt olarak uzay ortamında oldukları zaman. NASA astronotlarından Rick Mastracchio'nun konu ile ilgili açıklamaları şu şekilde:

''Ay'a doğru yolculuk yapan bir mürettebat düşünün. Acil bir durum oluyor ve araç, kabin basıncını kaybetmeye başlıyor. Bu nedenle de astronotlar, uzayın uygulayacağı basınçtan korunmak için uzay kıyafetlerini giyiyorlar. Böyle bir durumda, uzay kıyafetlerinin içinde kalan astronotlar tuvalet ihtiyaçlarını nasıl giderecekler?''

Astronotların uzay kıyafetleri temiz hava, su ve yaklaşık 6 gün kadar yetebilecek besin maddelerini sağlamakta. Ancak astronotların tuvaletleri geldiği zaman durum ne olacak?

NASA'nın yetişkin bezleri tarzında bazı çözümleri var ancak bunlar sonuç itibari ile geçici önlemler. Sonuç olarak astronot bezi değiştirmek için kıyafeti çıkartmak zorunda. Burada asıl olay ise kıyafeti çıkarmaya ihtiyaç duymadan tuvalet işini halletmek. Üstelik kıyafette çok fazla da yer olmadığını belirtelim.

Sorun şu ki, ağırlıksız ortamda katılar uçup sıvılar dağılabilmekte. Yani bu katı ve sıvılara dağılmadan, uçup gitmeden müdahale edilmesi lazım. İşte bu konuda NASA, nasıl bir çözüm geliştirilebileceği konusunda yardım beklemekte.

Peki sizce nasıl olabilir? Çözümünü İngilizce olarak ifade edebilecek arkadaşlar buradan NASA'nın çözüm başvurusuna ulaşarak 30,000 dolarlık ödül için fikirlerini yazabilirler.

Kaynak : http://gizmodo.com/desperate-nasa-asks-public-what-to-do-with-astronaut-po-1789364690
4
4
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
4
4
0
0
0