NASA, Gezegenimize Çarptığında Nükleer Bomba Etkisi Yaratacak Dev Asteroitlerin Yerini Tespit Edemiyor

12
10
6
4
2
Dünya'mızın atmosferine aslında sürekli olarak asteroitler giriyor ancak pek çoğu yeryüzüne ulaşamadan un ufak oluyor ve zarar teşkil etmiyor.

Asteroitlerin dünyaya verebileceği potansiyel zararı yalnızca distopik bilim kurgu filmlerinde değil, geçmişte yaşandığını bildiğimiz benzer olaylarda da bolca gördük. Her ne kadar günümüzde 'tüm dünyayı yok edebilecek bir asteroit' senaryosuna ihtimal verilmese de NASA olası tehditleri belirlemek istiyor, çünkü şehirsel boyutta tehdit oluşturabilecek asteroitlerin varlığından haberdarız.

NASA'nın yeni yayınladığı bir rapora göre tehdit edici asteroitlerin tespiti, yok edilmesi ve bu konuda önlemler alınması için yeni bir strateji geliştirilecek. NASA'nın Gezegen Savunma Ofisi'nde görevli Lindley Johnson, gelecekte yaşanması olası bir tehdit için tüm önlemlerin alınması gerektiğini ve bu konuda hazırlıklı olmamız gerektiğini belirtiyor.

Konuyla ilgili çalışmalarda ise boyutu 140 metreden büyük olan asteroitler araştırılacak. Var olan bilgilere göre aslında bu boyutta ve tehdit oluşturan milyonlarca asteroit var ancak biz pek çoğunun yerini dahi tespit edebilmiş değiliz. 140 metreden büyük boyutlu bir asteroitin gezegenimize çarpmasının, nükleer bomba ile eşdeğer bir etki yaratacağın düşünen NASA, konuyla ilgili çalışmalara hız kazandırdığını da belirtti.

Aslında pek çoğumuz içten içe 'bişey olamaz ki onlar parçalanıyorlar hem zaten parçalanmasa bile yaklaştığında görüyoruz' diye iç rahatlatsak da 2013 senesinde yalnızca 20 metrelik bir asteroit fark edilmeden atmosferimize girmiş, parçalanmamış ve Rusya'nın bir kasabasında çok ciddi zararlara sebep olmuştu. 

Aynı şekilde 1908 senesinde bir asteroid, nükleer bombaya eşdeğer bir kuvvetle, Tunguska, Rusya'da ortalama 1.300 km'lik alanı haritadan silmişti ve günümüzde bu büyüklükte bir asteroit, büyük bir şehri yok ederek milyonlarca insanı da öldürebilir.

Tüm bunları düşündüğümüzde, NASA'nın ve hatta tüm dünyada çeşitli kuruluşların bu konuyu gerçekten ciddiye alması ve bir planımızın olması son derece gerekli görünüyor.

Kaynak : http://www.businessinsider.com/asteroids-could-destroy-earth-and-we-cant-even-find-them-2018-6
12
10
6
4
2
Emoji İle Tepki Ver
12
10
6
4
2