NASA, Gezegenlerde Yapılacak Araştırmalar İçin Şekil Değiştiren Robotlar Tasarladı

22
3
1
0
0
NASA, Satürn’ün uydusu olan Titan’a göndermek üzere şekil değiştirebilen bir robot tasarımı üzerinde çalışıyor. Üzerinde çalışma yürütülen şekil değiştirebilen robotlar, görevin farklı aşamaları için farklı formlarına geçiş yapacaklar.

NASA, Satürn’ün uydusu olan Titan’da araştırmalar yapmayı planlıyor. Zira Titan’ın üzerinde sıvı metandan oluşan göller ve nehirler var. Satürn’ün uydusu olan Titan’da yapılacak çalışma için NASA’nın Jet Çalışmaları Laboratuvarı, şekil değiştiren bir robot geliştirdi. Bu şekil değiştiren robotlarla, Titan’ın yaşamı destekleyip desteklemediği araştırılacak. 

NASA’nın, Cassini misyonu ile Titan’ı yüzlerce kere ziyaret etmişti. NASA, bu görev sırasında Titan’ın yüzey haritasını çıkardı. Yapılan çalışmadan elde edilen veriler, Satürn’ün uydusunun şaşırtıcı derecede Dünya’ya benzediğini ortaya çıkardı. 

Titan’ın sıvı metandan oluşan göller ve nehirlere, metan ve nitrojenden oluşan bir atmosfere sahip olduğu daha önce ortaya çıkarılmıştı. Ancak araştırmacılar, uydunun yüzeyinde tam olarak neler olduğunu bilmiyor. 

saturn titan 2

NASA’da görevli olan Ali Agha, konuyla ilgili olarak “Yüzeyin bileşimi hakkında çok sınırlı bilgiye sahibiz. Kayalık arazi ve metan göllerini biliyoruz. Ama bu yapılarla ilgili kesin bilgimiz yok. Bu yüzden çok yönlü ve farklı tipteki arazileri geçebilecek, aynı zamanda bir roketle fırlatılabilecek kadar kompakt bir sistemi nasıl oluşturacağımızı düşündük” dedi. 

Titan’ın bu alışılmışın dışındaki yüzeyini incelemek için Agha ve ekibi, “cobots” ismi verilen şekil değiştiren robotları geliştirdiler. Şekil değiştiren “cobots”, üzerinde küçük bir pervane taşıyacak, bu şekilde uydunun dört bir tarafına yerden bağımsız olarak ulaşabilecek. Aynı zamanda yüzeyin derinlerine girebilmek için birleşerek uzun zincir bir oluşturacak ya da bir top haline gelebilecek. 

saturn titan 3

Cobots’lar yarı otonom şekilde tasarlanıyor. Bu şekilde Titan’da çalışma yaparken robotlar yönlendirilmeden birbiri ile fiziki olarak bağlanabilecek. Cobots’lar üzerinde çalışma yapan ekip, şekil değiştiren robotların bir paraşütle ana roketten yüzeye inebilecek şekilde tasarlanıyor. Bu şekilde enerji tasarrufu da sağlanabilecek. 

Şekil değiştiren robotlar projesi onaylanması umuduyla NASA’nın 2020’de gerçekleştireceği Gelişmiş Kavramlar Girişimi’ne sunulacak. Ancak bu şekil değiştiren robotların ortaya çıkması 2026 yılına bulabilecek gibi görünüyor. 

Kaynak : https://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech/news/nasa-saturn-moons-robots-alien-life-space-a9121291.html
22
3
1
0
0
Emoji İle Tepki Ver
22
3
1
0
0