NASA, GPS Görevi Görecek Atom Saatini Uzaya Yolluyor

11
5
3
1
0
NASA, 'Derin Uzay Atom Saati' adını verdiği cihazı uzaya göndermeye hazırlanıyor. Bu aletin ana görevi, uzay araçlarının nerede olduklarını anlamasını sağlamak; yani bir nevi bir GPS sistemi.

Bir ekmek kızartma makinesi büyüklüğündeki Derin Uzay Atom Saati (Deep Space Atomic Clock), NASA'nın Kennedy Uzay Merkezi'nden, bir SpaceX Heavy Falcon roketi vasıtasıyla 22 Haziran Cumartesi günü fırlatılacak. Sistem, temelde bir sinyalin bir noktadan diğerine gitmesinin ne kadar sürdüğünü ölçüyor ve bu da uzay aracının konumunun belirlenmesini sağlıyor.

Proje, NASA'nın Jet İtim Laboratuvarı (Jet Propulsion Laboratory, JPL)'na göre Dünya yörüngesinin ötesine ulaşacak olan ilk atomik saat olacak. Bu durum da uzay araçlarına Dünya yörüngesinde bulunan atomik saatlerden çok daha fazla yarar sağlayabilir. Ancak, saatin derin uzay alanına girmeden önce bir sene boyunca Dünya yörüngesinde dolanacağını da belirtelim.

NASA, yaptığı açıklamada konu hakkında şunları söyledi:

"Bir saniye bile yanlış olan bir saat, Mars'a inmekle, iniş bölgesini kilometrelerce kaçırmak arasındaki fark anlamına gelebilir. Yer testlerinde Derin Uzay Atom Saati,  GPS uydularındaki atomik saatlerden 50 kat daha stabil olduğunu kanıtladı. Görev uzayda da bu istikrarı sürdürüp stabilitesini kanıtlayabilirse, evrendeki en kesin ve doğru saatlerden biri olacak."

Kaynak : https://futurism.com/the-byte/nasa-deep-space-atomic-clock
11
5
3
1
0
Emoji İle Tepki Ver
11
5
3
1
0