NASA, Hindistan’ın 'Kayıp' Ay Aracının Enkazını Buldu

9
9
5
5
1
NASA, Hindistan’ın Eylül ayında Ay’a indirmeyi denediği ancak başarılı olamadığı uzay aracı Vikram’ın enkazını bulduğunu açıkladı. NASA, uzay aracının enkazının olduğu bölgenin fotoğraflarını yayınladı.

Hindistan, Ay’a ulaşan dördüncü ülke olmak için çalışmalarına devam ediyor. Hindistan Uzay Araştırmaları Organizasyonu’nun (ISRO), Chandrayaan-2 misyonu kapsamında eylül ayında Vikram uzay aracının Ay’a inmesi planlanıyordu. 

Vikram, 7 Eylül’de Ay yüzeyine 3 km yaklaştı. Ancak uzay aracı, yüzeye bu kadar yaklaşmışken planlanan iniş yörüngesinden saptı ve telsiz bağlantısı koptu. ISRO, ertesi gün yaptığı açıklama ile Vikram’ın olduğu yeri bulduklarını açıkladı. Ama bu zamana kadar o bölgeden bir fotoğraf yayınlamadılar.

vikram uzay aracı Hindistan

NASA’nın Lunar uzay aracı, Vikram’ın da muhtemel iniş alanı olan bölgeden eylülden bu yana defalarca geçti. Lunar’la elde edilen görüntülerin analizinde bölgede bariz bir darbe izine rastlanmadı. Daha sonra aracın elde ettiği fotoğrafların karşılaştırılması ile Vikram uzay aracının enkazının bulunduğu bölge tespit edildi. 

NASA’nın enkaz bölgesinden yayınladığı fotoğraflarda Vikram’ın enkazı gösteriliyor. Fotoğraflardaki yeşil noktalar ile aracın parçaları, mavi noktalar ile de darbe alan arazi bölgeleri gösteriliyor. NASA, aynı zamanda kaza alanının anlaşılmasını kolaylaştıran bir fotoğraf daha yayınladı. 

Hindistan, Ay'a inen dördüncü ülke olmak için çalışmalara devam ediyor

Vikram uzay aracı

Hindistan’ın Vikram aracı Ay’a düşmüş olabilir. Ancak Hindistan, Chandrayaan-2 ile Ay görevine devam ediyor. ISRO, Hindistan’ın Ay’a ulaşan dördüncü ülke olması için büyük çaba sarf ediyor gibi görünüyor. 

Kaynak : https://www.cnet.com/news/nasa-discovers-shattered-remains-of-indias-doomed-moon-lander/
9
9
5
5
1
Emoji İle Tepki Ver
9
9
5
5
1