NASA, Mars’taki Nehirlerin 3,3 Milyar Yıl Önce Buharlaştığını Açıkladı

18
3
2
0
0
NASA'nın Mars'ta görev yapan Curiosity uzay aracı, gezegende geçmişte akan nehirler olabileceğine dair kanıtlar buldu. Araştırmacılar, bu bulguların Mars'taki su iddialarını güçlendirdiğini belirtiyor.

Mars’ın yüzeyinde bir zamanlar suyun olduğu sürekli tartışılan bir konu. Son haberlere göre bilim insanları, bir zamanlar Mars yüzeyini süsleyen tuzlu su göllerinin, yaklaşık 3,3 ile 3,7 milyar yıl önce buharlaştığını keşfetti. Keşif, NASA’ya ait olan Curiosity uzay aracının analiz ettiği tuz birikintileri sonrasında ortaya çıktı.

Mars'ın Gale kraterini araştırmakta olan uzay aracı, kaya örneklerinin bileşimini anlamak için üzerinde yerleşik bulunan lazer teknolojisini kullanıyordu ve bu sırada kalsiyum ve magnezyum sülfat yoğunlaşmalarının daha önceleri analiz edilen taş örneklerine göre daha kurak olduğu fark edildi.

Bulunan tuzlar, krater gölünün kalıntıları olabilir:

Mars'ta Su Kalıntıları

Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü'nden gezegen bilimci William Rapin ve meslektaşları, NASA'nın Curiosity uzay aracı tarafından Mars'ın Gale kraterinden toplanan verileri inceledi. Analiz edilen bu dönemdeki iklimsel kaymaların bulguları, daha önce gezegenin yüzeyinin yörüngesel gözlemleriyle toplanan tarihle eşleşti. Mars yüzeyinde, araştırmacıların antik salamuralardan (gezegenin iklimi daha kurak hâle geldikçe daha yaygın hâle gelebilecek olan tuzlu sularda) birikmiş olarak yorumladıkları çeşitli tuzlar tespit edildi. Nihayetinde Dr. Rapin ve meslektaşları, 3,3 ile 3,7 milyar yıllık tortul kayaçlarda sülfat tuzları tespit edildiğini bildirdi.

Bu tuzların, gölün suyu buharlaştıkça oluşabilecek krater gölü için yüksek tuzluluk döneminin izleri olduğunu belirleyen araştırmacılar, elde edilen ölçümlerin, su buharlaşırken meydana gelebilecek krater gölünün yüksek tuzluluk aralığının kanıtı olduğunu iddia ediyorlar.

İleriye bakacak olursak NASA’nın Curiosity uzay aracı, Gale kraterini keşfetmeye devam edecek ve Mars'ın yüzeyinin kurumasına dair daha fazla kanıt bulmak için daha genç yaştaki kayaları inceleyecek.

Kaynak : https://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-7546197/Mars-vast-saltwater-lakes-evaporated-3-3billion-years-ago.html?ns_mchannel=rss&ns_campaign=1490&ito=1490
18
3
2
0
0
Emoji İle Tepki Ver
18
3
2
0
0