NASA, Mars Perseverance Aracının Nükleer Güç Kaynağını Taktı

30
3
1
1
0
NASA’nın bir sonraki görevleri arasında yer alan Mars görevleri için geliştirdiği Perseverance adlı aracın yapım süreci açıklanan takvimden ileride gidiyor. Aracın nükleer enerji kaynağı yerleştirildi.

Son yıllarda uzaydaki çalışmalarda en çok odaklanılan konulardan biri de kızıl gezegen Mars’a yolculuklar gerçekleştirmek ve mümkünse orada bir koloni kurmak. Bu amaçla yapılan çalışmalardan biri de NASA tarafından yürütülüyor. 

NASA’nın bir sonraki adımda amacı Mars Perseverance adı verilen yüzey aracını kızıl gezegene yollamak. Bunu gerçekleştirmek için de bir takvimleri var. Bu takvimden önde giden NASA, aracın nükleer enerji kullanılan güç kaynağını yerleştirdi. 

NASA’dan resmi açıklama geldi

nasa perseverance

NASA tarafından yapılan resmi açıklamaya göre Mars Perseverance’ın çoklu-görev radyoizotop termoelektrik jeneratörü (MMRTG) yerleştirildi. NASA’dan gelen açıklamaya göre jeneratör oldukça iyi çalışıyor ve herhangi bir sorunla karşılaşılmadı. MMRTG, yüklendiği anda çalıştırıldı ve aracın üzerindeki ekipmanları çalıştırıyor. 

Jeneratörün ürettiği enerji bir katı durum bataryası tarafından voltaja çevriliyor ve bu enerji kullanılarak aracın ihtiyaç duyduğu enerji sağlanıyor. Mars yüzeyindeki soğuklarda nükleer enerji en iyi alternatif olarak görülüyor.

Bu güç kaynağı yakıt olarak plütonyum-238 kullanıyor. Bu malzemenin bozunmasıyla ısı ortaya çıkıyor ve ortaya çıkan ısı da jeneratörün 110 W elektrik kaynağı olarak kullanılabilmesini sağlıyor. Bu sistemin araca 14 yıl boyunca yetecek kadar güç sağlaması bekleniyor.

Görev süresi 2 yıldan kısa 

nasa mars aracı

Her ne kadar aracın planlanan ömrü 14 yıl olsa da NASA’nın açıklamalarına göre araca yalnızca 2 yıllık bir görev planı hazırlandı. Perseverance’ın en ilginç özelliklerinden biri ise Mars için özel bir helikoptere sahip olması. Araç başarılı olursa, Dünya dışındaki ilk kontrollü uçuş gerçekleştirilmiş olacak.

Öte yandan helikopterin başarılı olması durumunda uzay keşifleri için yepyeni bir alan ortaya çıkabilir. 30 Temmuz’da Cape Canaveral’den fırlatılacak olan aracın kızıl gezegendeki görevi ise antik Mars’ta yaşanabilir koşulların izini aramak ve geçmişteki olası mikrobik yaşamın izlerini sürmek olacak.

Kaynak : https://www.slashgear.com/nasa-loads-mars-perseverance-rover-with-its-nuclear-power-source-ahead-of-launch-25630611/
30
3
1
1
0
Emoji İle Tepki Ver
30
3
1
1
0