NASA'nın Gezegen Avcısı TESS, İlk Dünya Benzeri Gezegenini Keşfetti

62
30
4
3
3
NASA'nın "gezegen avcısı" uydusu TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite), Dünya benzeri gezegenleri aramak için geçtiğimiz sene uzaya fırlatılmıştı. Uydu, bu konuda ilk keşfini yaptı.

TESS programının planları arasında uydunun uzayda 400.000 yıldızı gözlemlemesi ve TESS Yaşanabilir Bölge Yıldız Kataloğu'ndan bir hedef seçmesi vardı. Mevzubahis katalog, TESS'in gözlemleyebildiği yıldızlardan Dünya'ya en benzeyenleri ve Dünya'yla neredeyse aynı radyasyon seviyesine sahip olanları (1882 tane) içeren bir listedir.

College of Arts and Sciences'da astronomi profesörü olan Lisa Kaltenegger, "Her gezegende yaşam olabilir. Ancak yaşamı desteklediğini bildiğimiz tek gezegen Dünya olduğu için, Dünya benzeri gezegenler aramak daha mantıklıdır. Bu katalog TESS için oldukça önemli. Çünkü verilerle çalışan herkes, Dünya benzeri gezegenlere sahip yıldızları öğrenmek istiyor." diyor.

TESS'in çalışması da karşılık vermeye başladı. Bu hafta TESS'ten gelen verileri analiz eden gökbilimciler, Satürn büyüklüğünde bir gezegen keşfettiklerini açıkladı. "TOI 197.01" adı verilen gezegen, büyüklük olarak Satürn'e benziyorken kendi güneşine yakın olduğundan dolayı oldukça sıcak. Hatta o kadar yakın ki, bir tam yörüngesini sadece 14 günde tamamlıyor.

Araştırmacılar, şu anda TESS ile başka hangi nesneleri arayabileceklerini düşünüp planlıyorlar. Iowa Eyalet Üniversitesi’nde fizik ve astronomi profesörü Steve Kawaler, "TESS'ten elde ettiğimiz veriler şu an için okyanustaki bir damla. Ayrıca bu veriler o kadar iyi ki, hiç düşünmediğimiz konularda bilim yapacağız. Belki de ilk aşkım olan çok cılız yıldızlar beyaz cücelere bile bakabiliriz." sözlerini kullanıyor.

Kaynak : https://www.digitaltrends.com/cool-tech/tess-planet-hunter-first-exoplanet/
62
30
4
3
3
Emoji İle Tepki Ver
62
30
4
3
3