Nasa'nın Mars'taki Hayat İzlerini Yok Ettiği İddiaları Yalanlandı

25
8
5
4
4
Kısa bir süre önce birçok kaynaktan yapılan haberlere göre Nasa'nın, Mars'ta yaşam olduğuna dair kanıtları yok ettiği ifade edilmişti.

Nasa hakkında bir süredir yapılan haberlerin asılsız olduğu ve olayın çok eski bir araştırmayla ilgilendirildiği anlaşıldı. Tarihler 1976 yılını gösterdiğinde NASA'nın Viking modülleri, Mars'a inerek bir miktar toprak üzerinde incelemelerde bulunmuştu. İncelenen toprak üzerinde Gaz Kromatograf Kütle Spektrometresi (GCMS) yardımıyla organik moleküller aranmıştır.

İncelemenin ardından sonuçlarda herhangi bir organik bulguya rastlanmamıştı ancak yıllar sonrasında Nasa'nın kaşif robotu Curiosity farklı sonuçlar elde etti. 26 Kasım 2011 tarihinde fırlatılan robot Curiosity, geçtiğimiz günlerde organik moleküllere ait kanıtların hem toprakta, hem de atmosferde dolaştığına dair bulgulara rastladı. Bu bilgiler sonrası bilim adamları, Viking modüllerinin getirdiği toprağı incelemek istediler ve bazı sonuçlar yayınladılar.

Tekrar yapılan incelemede, toprağın ısıtılması sırasında organik moleküllerin yakılması nedeniyle Gaz Kromatograf Kütle Spektrometresi ölçümlerinde, yanlış sonuçlar elde edildiği anlaşıldı. Bu bilgileri halk ile paylaşan bilim adamlarının açıklamaları sonrası bazı kişiler, olayı yanlış anlayıp Nasa'nın organik molekülleri imha ettiğini iddia etti.

Aslında durum iddia ettikleri şekilde yaşanmış olsaydı dahi Nasa, yaşam kanıtlarını yok etmiş sayılmayacaktı. Çünkü organik moleküller, tam olarak bir yaşam kanıtı değillerdir ve hatta kuyruklu yıldızlarda bile rastlamak mümkündür. Yani organik molekül bulunan her ortamda yaşam olduğu tezi, başlı başına yanlış bir düşünce ve bu yönde birçok yanlış haber yapıldığına şahit olduk.

25
8
5
4
4
Emoji İle Tepki Ver
25
8
5
4
4