NASA’nın Paylaştığı, Grönland Buzullarındaki Korkunç Değişimi Gösteren Fotoğraf

44
17
3
2
1
NASA, çeşitli dönemlerde çekilmiş Grönland fotoğraflarını yayınladı. Fotoğraflar, adadaki değişimi net bir şekilde gözler önüne seriyor.

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), uyduları aracılığıyla sık sık Dünya’nın ve uzayın fotoğraflarını bizimle paylaşıyor. NASA, son 50 yılda çektiği Grönland fotoğrafları ile küresel ısınmanın boyutlarını da gözler önüne seriyor.

Grönland, küresel ısınmanın en bariz şekilde gözlemlenebildiği bölgelerden biri olarak göze çarpıyor. Zira bölgedeki ısınma hızı, dünyanın geri kalanında görülen ısınma hızının iki katı. Adayı kaplayan buzullar yavaş yavaş çözülüyor.

Trump, Grönland’ı istiyor

grönland

Grönland geçtiğimiz günlerde ABD Başkanı Donald Trump’ın özerk bölgeyi Danimarka’dan satın almak istediği iddiasıyla gündeme gelmişti. Bölgede bulunduğu düşünülen çok sayıda maden rezervi ve petrol yatağı, jeopolitik konumu da göz önüne alındığında adayı çok cazip hale getiriyor. Erime nedeniyle madenleri işlemenin çok daha kolay olacağına inanılıyor.

Adayı daha önce eski ABD Başkanı Harry Truman da satın almak istemiş ancak reddedilmişti.

ABD ayrıca Çin’in bölgedeki etkinliğini arttırmak istemesinden de memnun değil. 2016’da Çin merkezli bir girişim, bölgede bulunan ABD üssünü satın almak istemiş ama Danimarka’dan veto yemişti. Geçtiğimiz yıl ise Çinli bir şirket, adada yapılacak 560 milyon dolarlık havaalanı projesini kazanmıştı.

Dünyanın en büyük adası Grönland, günden güne eriyor

nasa-grönland-fotoğraf

Grönland’ın yüz ölçümü tam 2 milyon 166 bin kilometre kare. Bu da adayı dünyadaki en büyük ada haline getiriyor. Adanın nüfusu ise 56 bin kişi. 

ABD bu adayı satın alırsa bu işlemi tarihte ilk defa gerçekleştirmiş olmayacak. Daha önce Fransa’dan Kuzey Amerika’da bulunan topraklarını 15 Milyon Dolar’a alan ABD, 1867 yılında da Çarlık Rusya’sına 7,2 milyon dolar ödeyerek Alaska’yı satın almıştı. 1917 yılında da Virgin Adaları 25 milyon dolar karşılığında Danimarka’dan ABD’ye geçmişti.

Kaynak : https://www.ntv.com.tr/galeri/teknoloji/nasanin-gozunden-gronlandin-degisimi,K08mskX0806rykBNtc9K2A/vZ0zefBnGUKsshJhQskXWQ
44
17
3
2
1
Emoji İle Tepki Ver
44
17
3
2
1