NASA'nın Yeni Paylaştığı Yıldız Kümesi Görseli, Görenleri Adeta Kendisine Hayran Bırakıyor

33
4
1
1
0
Uzay araştırmaları konusunda her defasında bizleri büyük şaşkınlığa uğratacak çalışmalara imza atan NASA, yayınladığı yeni bir görsel ile yeniden tüm dikkatleri üzerine çekiyor.

Hepimizin ortak yuvası olan Dünya’mız, hiç şüphesiz ki oldukça göz kamaştırıcı bir gökyüzüne sahip. Çevresindeki sayısız yıldız ve görülebilen gezegenler ile birlikte eşsiz bir seyir manzarası olan bu gökyüzü, elbette sırlarına vakıf olamadığımız sayısız gizemleri de içerisinde barındırıyor. Bu bilmeceleri araştıran ve milyon dolarlık projelere imza atan en büyük kuruluş ise tahmin edebileceğiniz üzere NASA’dır.

NASA, görünüşüyle adeta havai fişek gösterisini andıran uzak bir yıldız kümesinin oldukça nefes kesen bir görüntüsünü yayınlayarak bizleri yeniden kendisine hayran bıraktı. Devasa yıldız kümelerinden oluşan ve NGC 3603 adı verilen bu yıldız kümesi, güzelliğinin ardında oldukça korkutucu bazı özellikler barındırıyor.

Uzak yıldız kümesi, bu mesafeden bakınca oldukça göz alıcı durabilir fakat yakınımızda olsaydı pekte bu şekilde düşünemeyecektik. Çünkü orası sahip olduğu özellikler ile hiçte arkadaş canlısı bir yer değil. İçerisinde ultraviyole radyasyonlar, şiddetli yıldız rüzgarları, etrafını tamamıyla saran gazlar ve tozlarla muazzam bir çevre şartlarına sahip olan bu yer, boyutu, kütlesi ve renkleri birbirinden farklı yıldızlardan meydana gelmiş. Bu devasa yıldızlar oldukça hızlı yaşayıp genç ölürlerken, üzerlerinde taşıdıkları hidrojen gazları hızlıca yanarak süpernova patlamalarına neden oluyor.

Hubble Uzak Teleskopu tarafından çekilen bu görüntüyü yakalamakta oldukça zahmetli olmuş. 2009 yılında birkaç ay boyunca bu büyük yıldız kümesine odaklanan teleskop, bütün ayrıntıları ortaya çıkarmak için oldukça uzun zaman bekledi ve en iyi görüntüleri elde etmeyi de sonunda başardı.

NASA tarafından bu keşif hakkında yapılan açıklamaya göre, NGC 3603 yıldız kümesi yakın ve uzak evrendeki büyük yıldız oluşumlarının kökenini anlamak için bizlere oldukça önemli ipuçları verecek. Zira diğer yıldız kümelerine nazaran dünyamızda daha yakın olan bu küme, izlenemeyen yerler hakkında bazı testler yapılmasına ve fikir yürütülmesine aracılık edebilir. Bununla birlikte, yıldız kümesinin oldukça ihtişamlı ve ürpertici göründüğünü de söylemeden edemiyoruz.

Kaynak : https://bgr.com/2018/07/04/space-fireworks-nasa-nebula-star-cluster/
33
4
1
1
0
Emoji İle Tepki Ver
33
4
1
1
0