NASA, Plüton’un Gözlemlenmesi Sırasında Şaşırtıcı Bir Fotoğraf Yakaladı

37
10
3
1
0
NASA tarafından Plüton üzerine yapılan çalışmalar hakkında bilgi içeren bazı belgeler yayınlandı. NASA’nın paylaştığı belgelerde, Plüton'un Güneş sistemi etrafındaki hareketi sırasında, atmosferinin karanlığın içinde parladığına dair görseller bulunuyor.

NASA, 2006 yılında Plüton’a doğru yola çıkmak üzere New Horizons gözlem uydusunu uzaya göndermişti. Uydu, 9 yıl sonra 14 Ağustos 2015 tarihinde cüce gezegenin yüzeyine 12,5 kilometre kalacak kadar yaklaşmıştı. New Horizons, 25 Ekim 2016 tarihinde ise görevini tamamlamak üzere dönüş manevrasına başlamıştı.

BBC’de yayınlanan "The Planets" isimli program ile tanınan Brian Cox, uzay aracının bilim insanlarını sevindirecek bir sürprizle Dünya’ya döndüğünü belirtiyor.

plüton yarım küre

Cox, geçen ay yaptığı konuşmada şu cümleleri kurmuştu: “New Horizons sadece birkaç saat için Plüton’un yanından geçebildi. Bu sırada sadece bir tarafı görüntülenebildi, diğer yarım küre ise tam bir sır. Plüton, bizlere son bir sürpriz yaptı.”

“New Horizons son bir bakış için kameralarını çevirdi. Plüton'un atmosferinin, karanlığın içinde parlayan bir fotoğrafını çekti. Dünya’dan 4,8 milyar kilometre uzakta, saklı okyanuslar üzerinde parlayan ince, mavi bir gökyüzü...”

plüton atmosferi

New Horizons’un yakaladığı görüntü, Plüton'un yüzeyinde buharlaşmış olan nitrojen, metan ve karbondioksit gazıydı. Brian Cox’un hakkında konuştuğu bir diğer gözlem uydusu Voyager, Neptün yakınlarındaki görevinde bir sürpriz yapmıştı. Voyager’ın başladığı görevin devamında kullanılacak olan uzay aracı hakkındaki konuşmasında ise şu cümleleri kurdu:

"Voyager 2, Güneş sistemimiz üzerindeki uzun yolculuğunu neredeyse tamamlamak üzere ancak uzayın derinliklerindeki yalnız yolculuğuna devam etmeden önce yapması gereken bir şey daha var. Triton, donmuş nitrojen gazıyla kaplı devasa bir uydu.”

Kaynak : https://www.express.co.uk/news/science/1160610/nasa-news-pluto-photo-new-horizon-solar-system-atmosphere-brian-cox-bbc-spt
37
10
3
1
0
Emoji İle Tepki Ver
37
10
3
1
0