NASA, Ticari Ortaklıklar Yoluyla Ay’a İniş Planlarını Açıkladı

12
3
3
2
0
NASA’nın Ay’a ayak basılmasının 50. yıl dönümünü kutlamasıyla birlikte Ajans, 2020'li yıllarda yeniden Ay’a inişin nasıl gerçekleşeceğine dair yeni detaylar yayınladı.

NASA, 2 Ağustos’ta endüstriden yorumlarda bulunmasını istediği geniş bir ajans duyurusunun taslağını yayınladı. Taslakta NASA’nın insanları Ay’ın yüzeyine taşıyabilecek araçları geliştirme konusundaki yaklaşımı hakkında bazı yeni detaylar sunuyor.

NASA’nın belgelerde açıkladığı plan, ay topraklarına iniş için iki aşamalı bir yaklaşım gerektiriyor. İlk aşama 2024’te ‘tanıtım görevi’ adı altında temel bir uzay aracıyla Ay’a iki astronotu götürmek ve onları orada 6 buçuk gün tutmak.

NASA, ajansın taslakta ‘sürdürülebilir bir Ay keşif programı oluşturmanın bir parçası’ olarak nitelediği kamu-özel ortaklık anlayışı ile entegre araçların geliştirilmesini sürdürmeyi planlıyor. Uzay aracı geliştirme maliyetinin %10’u ortak şirketler tarafından karşılanacak.

Kısaca özetleyecek olursak, NASA 2024 yılına kadar diğer uzay ajansları ile ortak bir çalışmayla Ay’a insan taşıyabilecek araçlar geliştirecek ve onları orada araştırma kapsamında 1 hafta kadar bir süreyle tutacak. NASA’nın bu işi diğer uzay ajanslarıyla ortak yapmasının sebebi ise çok fazla maliyetli olması.

2024 yılı ise Beyaz Saray tarafından istenildi. ABD hükümeti aynı Soğuk Savaş dönemindeki gibi Rusya ve Çin ile Ay’a insan götürme yarışına girdi. 2024 talimatı direkt olarak ABD başkanı Donald J. Trump tarafından geldi.

Kaynak : https://spacenews.com/nasa-outlines-plans-for-lunar-lander-development-through-commercial-partnerships/
12
3
3
2
0
Emoji İle Tepki Ver
12
3
3
2
0