NASA ve SpaceX Kırmızı Ejderha'yı Mars Yüzeyine Birlikte İndirecek!

1
0
0
0
0
İlk kez bir özel girişim Mars yüzeyine iniş yapacak. SpaceX şirketinin çalışmalarında NASA da destekleyici rol alacak.

Tesla otomobiller ile adından sık sık söz ettiren Elon Musk’ın bir diğer projesi ise SpaceX… Uzaya seyahat yapan ilk özel girişim olacak SpaceX’in ilk görevi de 2018 yılında gerçekleşmesi beklenen Mars yolculuğu. Kızıl Gezegen’in üzerine adını gezegenin renginden alan Red Dragon (Kırmızı Ejderha) aracını indirecek olan SpaceX’e NASA’dan da destek geldi.

Popsci sitesinin verdiği bilgilere göre, Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi NASA, SpaceX girişiminde destekleyici rol oynayacak. Doğruda misyona katılmayacak olan NASA, Red Dragon’un iniş alanının sağlanmasında ve Spaceflight Now raporlarının sunulmasında yardımcı olacak. NASA’nın en büyük katkısı ise tüm uzay araçlarını dünyanın her yerindeki teleskoplar ile iletişim halinde tutan “Deep Space Network” üzerinden iletişimi sağlayacak olması. Dünyanın dönüşüne rağmen uzay araçları ile teleskopları birbirine bağlayan bu ağ sisteminden Red Dragon da yararlanacak.

NASA’nın destekleyici katkılarının maaliyeti yaklaşık 32 milyon dolar olacak. SpaceX misyonunun maaliyetinin 300 milyon dolara ulaşması bekleniyor. Tabii ki bu rakamlar Mars’a gönderdiği “curiosity” robotu ve bu operasyonun maaliyeti yanında devede kulak kalıyor. Curiosity Misyonu NASA’ya 2.5 milyar dolara mal olmuştu. İnsansız Red Dragon misyonu başarılı olursa SpaceX’in Mars’a insan taşıma isteği için yol açılmış oolacak.

1
0
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
1
0
0
0
0