NASA’ya 20 Yıl Boyunca Hatalı Roket Parçaları Satıldığı Ortaya Çıktı

29
9
2
1
1
Bir NASA incelemesi, ABD hükümetiyle yüklü sözleşmeler yapan bir alüminyum üreticisinin 20 yıl boyunca hatalı hammadde sattığını ortaya çıkardı.

NASA’nın 2009 ve 2011 yıllarında gerçekleştirdiği Yörünge Karbon Gözlemevi ve Glory görevleri başarısız olmuştu. NASA, başarısızlığın sebebi olarak fırlatma araçlarındaki hatayı göstermişti. Uyduları kuşatan kabuk yapısı, Orbital ATK’nin Taurus XL roketinden ayrılırken sorun çıkarmıştı. NASA Fırlatma Sistemleri Programı (LSP) tarafından yapılan inceleme, bu kazaların sebebinin hatalı alüminyum materyal olduğunu ortaya çıkardı. Daha da önemlisi bu uydularda yaşanan sorun, 19 yıllık bir dolandırıcılık şemasını da ortaya çıkardı. Oregon’da alüminyum parçalar üreten Sapa Profiles adlı üreticinin raporlarda hile yaptığı ortaya çıktı.

LSP ve NASA’nın Genel Denetim Ofisi, ABD Adalet Bakanlığı ile birlikte yaptığı çalışmada Sapa Profiles’ın kritik testlerin sonuçlarında yanlış bilgiler verdiğini ortaya çıkardı. Testlerde kullanılan alüminyum, NASA tarafından uzay araçlarında kullanılan malzemeden alınan örnekten oluşuyordu. Makineleri hızlandırmak ya da gerekenden daha küçük örnekler kullanmak gibi hileler yapan firma, aralarında NASA ve ABD hükümetinin de bulunduğu müşterilerine sattığı ürünlerde yanlış testlerle aldığı sertifikaları kullandı. SPI kar amaçlı bir kuruluş olarak ürünlerinin kalitesindeki dengesizliği gizliyordu. Şirket çalışanları da üretim temelli olarak bonus alıyordu.

NASA’nın LSP yöneticisi Jim Norman, tedarikçilerin dürüstlüğünün önemli olduğunu söyledi. NASA’nın tedarik zincirinde endüstrinin dürüstlüğüne güvendiklerini söyleyen Norman, kendi testlerini yapmalarına karşın NASA’nın her bir parçayı ayrı ayrı test edemediğini söyledi. Bu nedenle de ürünlerin tedarikçi tarafından test edilmesi için para ödediklerini belirtti. Sonuçlar hatalı ya da yanlış olduğunda ise görevlerin başarısız olduğunu söyleyen yönetici, bu duruma başarısız OCO ve Glory görevlerini örnek gösterdi. Bu iki projenin 700 milyon dolara ve yıllar süren bilimsel çalışmaya mal olduğunu söyleyen Norman, sektöre güvenin kritik öneme sahip olduğunu vurguladı.

Artık Hydro Extrusion Portland adını kullanan şirket, NASA, Adalet Bakanlığı ve diğer kurumlara 46 milyon dolar ödemeyi kabul etti. Bu ödeme ile NASA’nın 700 milyon dolarlık zararının yanında oldukça küçük ancak en azından SPI, yaptığı hareketlerden dolayı sorumlu tutulmuş oldu. SPI ayrıca 30 Eylül 2015’de hükümetten sözleşme alma hakkını kaybetti ve artık federal hükümet ile çalışamıyor.

Kaynak : https://www.engadget.com/2019/05/01/nasa-aluminum-fraud-scheme-probe/
29
9
2
1
1
Emoji İle Tepki Ver
29
9
2
1
1