NASA'ya Göre Europa'da Yaşamın Kanıtları, Buz Tabakasının Yalnızca Birkaç Santim Altında

24
16
3
1
1
Europa'da dev bir okyanus bulunmasının ardından, bilim insanları suda var olan olası yaşamın arayışına geçti.

NASA geçtiğimiz günlerde, 'önemli bir açıklama' yapacağını belirterek merak uyandırmış ve açıklamasında, Jüpiterin uydusu Europa'da su bulduğunu duyurmuştu. Yeni bilgi hayli ilgi gördü çünkü bu Europa'da yaşam formlarının var olma ihtimali anlamına geliyordu. Ancak araştırmaları yavaşlatacak büyük bir etken vardı; okyanusun üstündeki kalın buz tabakası.

Europa, tamamı buzlarla kaplı bir uydu ve NASA'nın açıklamalarına göre okyanus, buz tabakasının 160 kilometre aşağısında. Dünyadaki yer altı su kaynaklarına benzetilen bu durum, suya ulaşılmasını ve doğal olarak yaşam arayışının devam etmesini zorlaştıracak bir etken. Araştırmayı yürüten bilim insanları, buz tabakasının 25 kilometre aşağısında yaşam kanıtı bulabileceklerine inanıyorlardı ancak inceleme sırasında olumlu bir gelişme yaşandı.

Yeni bilgilere göre, yaşam kanıtı için buzu kilometrelerce delmeye gerek yok. Buz tabakasının 1-3 santimetrelik bölgesi de yaşam kanıtı barındırıyor olabilir. Bilim insanları, buzun bu ince üst tabakasında mikrobiyal yaşam fosilleri olabileceğini düşünüyor. Uydunun tabakasında yapılan incelemeler sırasında elde edilen verilere dayanan bu tahmin, Europa'da yaşam arayışını hayli kolaylaştıracak.

Ekip, NASA'nın inceleme aracını tam olarak hangi noktaya göndermesi gerektiğini de belirledi. Orta-yüksek enlem bölgesinde bir noktaya gönderilecek olan araç, yüzeyi birkaç santim delerek, 10 milyon yıllık fosil kalıntısı bilgisine sahip olacaklar. Ekip, buzun bu seviyedeki bir bölgesinde, olası yaşam kalıntılarının 10 milyon yıl boyunca korunabileceğini belirtiyor.

NASA, Europa ile ilgili çalışmalarına büyük bir hızla devam ediyor. 2022 senesinde gönderilmesi hedeflenen Europa Clipper isimli araç, şimdiden hızlandırılan araştırmalar sayesinde zorluğu sürekli olarak düşen bir göreve çıkacak.

Kaynak : http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-5982077/Alien-life-lurk-just-centimetre-beneath-surface-Jupiters-icy-moon-Europa.html
24
16
3
1
1
Emoji İle Tepki Ver
24
16
3
1
1