NASA'nın Yeni Ay Görevlerinde Kullanacağı Uzay Kıyafetleri

19
10
4
1
1
Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), 2024 yılında gerçekleştireceği Artemis adındaki Ay misyonu için yeni uzay kıyafetleri tasarlıyor. Görünüşü itibarıyla oldukça ilgi çekici olan kıyafetler, uzay filmlerinde gördüğümüz astronot kıyafetlerine bir hayli benziyor.

İlk kez 20 Temmuz 1969 tarihinde Ay yüzeyine ayak basan NASA astronotları, tam 55 yıl sonra benzer bir başarıyı tekrarlamaya çalışacak. ABD Başkanı Donald Trump ile proaktif bir uzay politikası izleyen NASA, Artemis adını verdiğini yeni Ay görevini 2024 yılında gerçekleştirecek.

Geniş kapsamlı bir çalışma yürüten uzay ajansı, görkemli uzay misyonu için tasarladığı yeni astronot kıyafetlerini görücüye çıkardı. Esasen, NASA’nın yeni ekipmanları yalnızca Ay’da kullanılmayacak. Uluslararası Uzay İstasyonu’nda (ISS) görev yapan ABD’li astronotlar da uzay yürüyüşleri ya da ekstravezik aktiviteler (EVA) için yeni kıyafetleri giyecekler.

ISS’de görevli astronotlar, istasyonun dışındaki mekanik arızaları çözmek için uzay yürüyüşleri yapmak zorunda kalıyorlar. Bu da birçok tehlikeyi beraberinde getiriyor; ancak NASA, yeni uzay kıyafetlerinin sahip olduğu teknolojiler sayesinde pek çok riskin bertaraf edileceğini iddia ediyor.

Yeni nesil EVA takımının prototipi olan xEMU, ön tasarım incelemesini geçti ve 2023 yılına kadar sürecek test sürecine resmen başladı. Yeni uzay kıyafetleri, her şey yolunda gittiği takdirde 2024 yılındaki Ay görevinde kullanılacak. 

Kaynak : https://www.syfy.com/syfywire/nasa-new-moon-spacesuits-revealed
19
10
4
1
1
Emoji İle Tepki Ver
19
10
4
1
1