NASA, Uzay Keşifleri İçin 'Şişme Robotlar' Üzerinde Çalışıyor

18
5
1
1
1
Langley Araştırma Merkezi'nde bulunan iki stajyer araştırmacı, yumuşak robot parçaları üretmeyi başardı. 3 boyutlu yazıcılar kullanılarak üretilen bu parçaların, nasıl birleştirileceği ise henüz bilinmiyor. Proje eğer tamamlanırsa, bu robotlar kullanılarak uzay ortamında geçici barınaklar kurulabilecek.

NASA'nın Amerika Birleşik Devletleri'nin Virginia eyaletinde bulunan Langley Araştırma Merkezi'nde yumuşak robotlar üzerine çalışmalar devam ediyor. Stajyer olarak görevlerine devam eden Chuck Sullivan ve Jack Fitzpatrick, 3 boyutlu yazıcılar yardımıyla hem yumuşak hem de şişebilen robot parçaları üretmeyi başardı. Üretilen parçaların kalıpları 3 boyutlu yazıcılardan elde ediliyor ve ardından da  esnek silikonlar yardımıyla son şeklini alıyor.

Yumuşak ve şişme robotlar düşüncesinin altında yatan sebebe gelecek olursak, yumuşak materyaller uzay koşullarına daha iyi adapte oluyor. Organizmalara benzer şekilde hareket edebiliyorlar ve gerektiği zaman ulaşılması zor olan noktalara ulaşabiliyorlar. Böylelikle yumuşak robotların hareket alanları genişliyor ve bu sayede daha geniş çapta araştırmalar yapılabiliyor. Ancak çalışmaların gelmiş olduğu noktada, bu robot parçaları hala uzayda kullanılabilecek seviyede değiller.

Araştırmacıların bu parçalarda öncelikli olarak başarılı olmak istedikleri dört farklı konu bulunuyor. Bu konular hareket, düzeltmek, birleştirmek ve şekillendirmek. Robotlara ait uzuvlar bu parçalar sayesinde hareket ettirebiliyor, gerektiği zaman da bükülüp düzeltilebiliyor. Bu projenin belki de araştırmacıları en çok zorlayan noktası ise bu parçaları nasıl bir araya getirecekleri. Bu parçaların üretildikten sonra bir araya getirilerek birleştirilmesi gerekiyor ve bunun da gerçek uzay araştırmalarında kullanılması bekleniyor. Araştırmacılar şimdilik bu sorunu çözmeye çalışıyorlar. Eğer sorunların üstesinden gelebilirlerse, bu robotlar yardımıyla uzayda geçici barınaklar kurulabilecek. 

NASA, üretilmiş olan bu yumuşak robot parçalarının nasıl daha kullanılışlı hale getirilebileceği konusunda ülke genelinde bulunan robot uzmanlarını ve diğer araştırmacıları Langley Araştırma Merkezi'ne davet ediyor. Burada yapılacak olan değerlendirmelerin sonucunda üretilen bu parçaların, uzay araştırmalarına ne gibi katkılar sağlayacağı ve uygulanabilirliği konusunda geri bildirimler verilecek. Bu sayede çalışmaların hızlandırılması amaçlanıyor.

Kaynak : https://www.foxnews.com/science/nasa-is-developing-soft-robots-that-look-like-inflatable-aliens
18
5
1
1
1
Emoji İle Tepki Ver
18
5
1
1
1