NASA'nın Yeni Ay Uzay Kıyafetinin Birbirinden Etkileyici Özellikleri

14
2
2
2
1
NASA, Artemis Projesi ile 52 yıl sonra Ay’a dönmeyi planlıyor. NASA, Artemis Görevi ile 2024 yılına kadar Ay’a biri kadın biri erkek iki astronot göndermeyi planlıyor. Uzay ajansı, yeni Ay görevindeki astronotların giyeceği uzay kıyafetlerini tasarlamaya devam ediyor. NASA’nın yeni uzay kıyafetlerinin detaylarını haberimizde sizlerle paylaşıyoruz.

NASA, Artemis Görevi ile 2024 yılına kadar yeniden Ay’a astronot göndermek için çalışmalara devam ediyor. 52 yıl sonra tekrarlanacak Ay görevinde kullanılacak kıyafetler, 1970’li yıllardaki Apollo görevindeki kıyafetlerden yola çıkılarak tasarlanıyor. Apollo Görevi’nin kıyafetleri temel alınmakla beraber, Artemis Görevi’nin kıyafetleri, daha iyi iletişim ve daha iyi mobilite vadediyor. 

Araştırma Dışında Hareketlilik Ünitesi veya xEMU olarak bilinen uzay kıyafeti hala geliştirme aşamasında. Ancak uzay kıyafetinin özellikleri hemen hemen her şeyiyle belli olmuş gibi görünüyor. Uzay kıyafetinin sualtı testleri devam ediyor. 2023 yılında da kıyafetin yörünge testi yapılacak. 

artemis uzay kıyafeti

NASA mühendisleri, Artemis Görevi’nde kullanılacak uzay kıyafeti için sıfırdan bir tasarım inşa etmek yerine, daha önceki Ay görevinde kullanılan uzay kıyafetinin zayıf yanlarını ele almayı tercih etti. Bu nedenle, yeni uzay kıyafeti Apollo Görevi’ndeki astronotların bir tepeden zıplayan tavşana benzeyen hareketlerini yeni kıyafetle de göreceğiz. Bunun nedeni, kıyafetin kozmik radyasyon ve vakumdan astronotları korumak için tasarlanmış olması. 

NASA, uzay kıyafetini “mekanın zorlu ortamından astronotları korumak için Dünya’nın atmosferinin sağladığı temel kaynaklardan gelen korumaları taklit eden kişiselleştirilmiş bir uzay gemisi” şeklinde tanımlıyor. 

nasa artemis görevi uzay kıyafeti

Artemis Görevi için geliştirilen yeni kıyafetin bazı bölümleri eski kıyafetten olduğu gibi alınmakta, bazı bölümlerde ise büyük değişiklikler var. Her şeyden önce kıyafetin hem güvenlik mekanizması hem de görev amaçları için manevra kabiliyeti çok yükseltildi. 

Yeni uzay kıyafetine eklenen eklemler ve mevcut olan eklemler astronotlara daha iyi hareket kabiliyeti sağlıyor. Astronotlar, yeni kıyafetlerle beraber normal hareket açıklığından daha geniş bir hareket alanı elde edecekler.

Daha esnek diz kısmı ve esnek tabanlar sayesinde, uzay kıyafetinin “yürüyüş tarzı” çömelme ve kalkmayı daha da kolaylaştıracak. Apollo Görevi’nde bu temel yetenekler olmadan, bu kadar ileri gidilebilmiş olması inanılmaz bir gelişme. 

nasa artemis görevi kıyafet

Artemis Görevi’nde kullanılacak yeni uzay kıyafetlerinin astronotların vücutlarına yerleşimi de çok daha iyi olacak. NASA mühendisleri, belirli bir astronot için kıyafetin uygunluğunu artırmak ve hangi parçaların daha uygun olacağını belirlemek için astronotların vücut antropometrisini ve vücutlarının 3 boyutlu taramasını kullanıyor. 

Üzerinde geliştirme çalışmaları devam eden yeni uzay kıyafetinin büyük bir kısmı kolayca değiştirilebiliyor. Örneğin, uzay aracının dışındaki bir çalışmada kıyafetin bir kısmı kapatılabilecek. Kask vizörünü hasar görürse kolayca yenisiyle değiştirilebilecek. Yeni kaskın kurban edilebilecek bir koruyucu tabakası da var. 

Kaskın iç kısmında bulunan ve insanlar tarafından “Snoopy kapakları” olarak isimlendirilen kısım tamamen değiştirildi. Yeni kıyafetin mikrofon ve kulaklıkları daha iyi bir ses kalitesine sahip ve kask, astronotların daha az terlemesine neden olacak. Kaska yüksek hızlı kablosuz veri bağlantısı sağlayacak bir HD kamera ve aydınlatma için ışık yerleştirildi. 

artemis görevi üç boyutlu tarama

Uzay kıyafetindeki en büyük değişiklik, kıyafetin giyilme şeklinde. Eski uzay kıyafetini giymek bir çok garip ayrıntıyı ve yardımı gerektiriyordu. Yeni uzay kıyafetinin arka kısmından kıyafete girilebiliyor. Arka kısmından girilen kıyafetin kolları ve diğer kısımları kolaylıkla astronotun vücuduna yerleşebilecek. 

NASA, Artemis Görevi için yeni kıyafet tasarlıyor ve kıyafet için gerekli sertifikaları alıyor. Ancak NASA, kıyafeti kendisi üretmeyebilir. Uzay ajansı, geçtiğimiz hafta kullanabileceği en iyi uzay giysisini tanımlayan bir belge yayınladı. Bu belge, NASA’nın 2024 Artemis Görevi için özel sektöre daha fazla güvenme kararının bir parçası. Apollo Görevi’nde de özel sektör önemli bir parçaydı. Ancak Artemis Görevi’nde NASA özel sektöre daha fazla rol vermek istiyor. 

Kaynak : https://techcrunch.com/2019/10/10/nasas-new-moon-bound-spacesuit-is-safer-smarter-and-much-more-comfortable/
14
2
2
2
1
Emoji İle Tepki Ver
14
2
2
2
1