ABD'de Başkanlar Nasıl Seçiliyor?

1
1
0
0
0
Bugün ABD'de seçim var. Peki nasıl başkan olunur, hiç düşündünüz mü? Bunun için bazı şartlar ve yapmanız gerekenler var.

ABD'de seçimler bugün yapılacak. Adaylar uzun süredir yürüttüğü bu kampanyalar size de biraz uzun gelmedi mi? Hemen heyecanlanmayın, bu seçimlerde herhangi bir farklılık yok, farklı olan ABD'nin seçim sistemi. Gelecekte içinizde ABD’ye göç edip başkan olmak isteyenleriniz varsa üzgünüz; doğuştan ABD vatandaşı olmalıydınız. Fakat çocuklarınızın veya ABD doğumlu birinin nasıl başkan olduğunu merak ediyorsanız, bu yazı tam size göre!

Başkan Olmak için Gereklilikler

  • ABD’de doğmuş olmak
  • 35 yaşında olmak
  • 14 yıl kesintisiz ABD’de yaşamış olmak

1.ADIM: Aday Adaylığı ve Adaylık Kampanyasını Kazanmalısınız!

Birbirlerine benzer düşüncedeki insanlar genellikle aynı siyasi partilerde biraraya gelirler. ABD’de iki büyük parti mevcut: Cumhuriyetçiler ve Demokratlar. Bu partiler içinde birçok kişi başkan olmak ister. Başkan olmak için kampanta yürütür; tüm ülkeyi dolaşarak konuşma yaparlar. Kendi partilerinin tabanını ikna etmeye çalışır ve seçilirlerse, başkanlığa aday adayı olurlar.

Parti üyeleri ulusal bir kongre toplar ve kendi aralarında bir oylama yapar. Aday adayları arasından başkan adayı olacak kişiyi seçerler. Bu şekilde genel seçimde onları kimin temsil edeceğine karar verilir. Başkan adayı ise başkan yardımcısı yapacağı kişiyi açıklar.

2.ADIM: Ulusal Kampanya’yı Kazanmalısınız!

Her partinin başkan adayı ve başkan yardımcısı adayı; tüm ülkeyi dolaşarak genel bir kampanya yapar. Seçim günü halk kimin başkan olmasını istiyorsa, o partiye oy atar.

3.ADIM: Seçmenler Kurulu’nun Oylarını Kazanmalısınız!

ABD’liler aslında doğrudan başkan olacak kişiyi seçmezler, başkanı seçecek kişileri seçerler. Her eyaletin belli bir sayıda senatör ve temsilcisi mevcuttur. Seçmenler kurulunda ise toplamda 538 kişi mevcuttur. Genel seçimlerden sonra oluşan bu grup, kendi arasında ABD başkanını seçer. 270 oyu geçen kişi ABD başkanı seçilir.

Kaynak : http://www.hindustantimes.com/us-presidential-election/understanding-the-us-presidential-election-a-guide-to-the-election-process/story-tZ5GEgenDN6tR2tCjZhbwM.html
1
1
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
1
1
0
0
0