Araştırmacılar Ne Kadar Yaşlanacağınızı Gösteren Bir Yöntem Buldu

12
5
2
1
0
Yaşlılığın en büyük problemlerinden biri olarak insanların yaşlandıkça daha kırılgan hale gelmesi gösterilebilir. Araştırmacılar, insanların ne kadar yaşlanacağını ve bununla birlikte ne kadar zayıf hale geleceklerini öngörecek yeni bir yol buldular.

Yaşlılığı düşündüğümüz zaman insanlığın karşı karşıya kaldığı en büyük problemlerden birisi kırılganlıktır. Bu kırılganlığı kas zayıflığı, yorgunluk, strese karşı savunmasızlık olarak düşünebilirsiniz. Bu durumun tam olarak klinik bir tanımı olmasa da çoğu uzman, bu durumu yaşlandıkça insan direncinin düşmesi olarak belirtiyor.

Uzmanlar halihazırda yaşlılığın getirdiği direnç ve dayanıklılıktaki azalmanın üzerinde çalışıyorken başka bir araştırma da insanların ne derecede yaşlanabileceğini öngörmek üzerine yoğunlaşmış durumda. Araştırmacılar, insanların ne kadar yaşlanacağını ve bu durumda ne kadar kırılgan hale geleceklerini öngörebileceklerini açıklarken bu bilgilerin aslında kanımızda yattığını belirtti.

Araştırmacılar nasıl bir yöntem keşfetti?

Yaşlılık

İskoçya'da bulunan Strathclyde Üniversitesi'nin araştırmacıları 56 ve 84 yaş arası 1.191 insandan aldıkları kan örneklerini analiz ettiler ve bu örnekler alındıktan yaklaşık 4 sene sonra kan alınan 786 katılımcıyı takip ettiler. Alınan kan örneklerindeki molekülleri de analiz eden araştırmacılar, kırılganlık ile ilgili olup olmayan maddeleri birbirlerinden ayırt edebilmeyi başardılar.

Ölçümler tamamlandıktan sonra araştırmacılar, metabolizmada üretilen ve kırılgan olup olmayan bireylerde farklılaşan 12 adet spesifik madde keşfettiler. Eğer bireylerden herhangi biri bu 12 maddeyi kanlarında taşıyorlarsa, gelecekte yaşlandıkları zaman yaşayacakları kırılganlık seviyesi ölçülebilecek.

Bu araştırma neden önemli?

Yaşlanma

Bu araştırma yapılmadan önce insanların yaşlılığının getirdiği kırılganlığın biyolojik belirtileri hakkında çok az şey biliniyordu. Eğer bu yeni araştırma gerçekten insanların yaşlılığında yaşayacakları kırılganlığı ve zayıflığı kesin ve net olarak hesaplayabilecekse bu çığır açan bir gelişme olacak.

Daha ilginç olan bir gelişme ise, araştırmacılar bu işlemin 20'li veya 30'lu yaşlarındaki insanlarda yapılabileceğini ve bu yaşlardaki insanların gelecekte ne kadar kırılgan hale gelebileceklerinin hesaplanabileceğini belirtiyorlar. Araştırmanın baş yazarı Nicholas Rattray, "Bu değerlendirmenin türünün ilki olduğunu düşünüyoruz. Araştırma, yaşlılığın nasıl işlediğini ve nasıl sonuçlar gösterebileceğini derinlemesine inceleyebiliyor" açıklamalarını yaptı.

Araştırmanın ileriki evrelerinde ne olacak?

Kemoterapi

Araştırma aslında insanların yaşlanması ile ilgileniyor gibi düşünse de insanların kırılganlık dereceleri de bu araştırma sayesinde görülebildiğinden ötürü bir hastanın hastalığa karşı olan tepkileri de ölçülebilecek. Bu kırılganlığın öngörülebilmesi, kanser hastalarının geçireceği kemoterapi gibi yoğun tedaviler ile başa çıkıp çıkamayacağını göstermek için doktorlara yardımcı olabilir.

İleride ne kadar yaşlanacağınızı bilmek belki kulağa heyecan verici gelebilir ancak burada kendinize sormak isteyebileceğiniz bir soru var: Fiziksel olarak zayıf hale gelmek her yaşlanan insanda olduğu gibi olasılığı yüksek bir riskken bunu erken yaşlarınızda öğrenmek ister miydiniz? Cevaplarınızı yorum kısmında paylaşmanızı bekliyoruz.

Kaynak : https://www.mindbodygreen.com/articles/researchers-are-one-step-closer-to-predicting-how-well-youll-age
12
5
2
1
0
Emoji İle Tepki Ver
12
5
2
1
0