Nesli Tükenme Tehlikesinde Olan Balina Köpekbalıkları Kaç Yıl Yaşar?

13
6
3
0
0
Yapılan bir çalışmaya göre nesli tükenmekte olan balina köpekbalıklarının 130 yıl boyunca okyanusta yaşadığı ortaya çıktı. Ulaşılan bilgiler sonucunda balina köpekbalığı yetiştiriciliğinde önemli adımlar atılabilir.

Maldivler Balina Köpekbalığı Araştırma Programı ortakları, Nova Southeastern Üniversitesi (NSU), Guy Harvey Araştırma Enstitüsü (GHRI) bilim insanları tarafından yakın zamanda yayınlanan bir çalışmaya göre, dünyanın en büyük köpek balığı türü olan erkek balina köpekbalıkları, 130 yıl boyunca yaşıyor. Deniz ve Tatlı Su Araştırmaları Dergisi'nde yayınlanan balina köpekbalığı büyüme dinamikleri üzerine yapılan araştırma bu türün çok uzun yıllar yaşadığını ortaya çıkardı.

Araştırmaya göre Maldivler yakınında uzun metrajlı balina köpekbalığı ölçümleri karşılaştırıldı ve büyüme parametreleri tahmin edildi. Aynı köpekbalıklarının uzun yıllar boyunca tekrar tekrar ölçülmesinin mümkün olması, bu köpekbalıklarının birçoğunun her iki yılda bir aynı yere dönmesi ve bireylerin kendine özgü leke desenleriyle tanınabilmeleri ile sağlandı. Araştırmacılar daha sonra ölçüm sonuçlarını modellediler ve erkek balina köpekbalıklarının 130 yıl kadar yaşayabileceğini, ortalama olarak 18 metre kadar büyüyebileceklerini ve daha önce düşünüldüğünden daha uzun ve daha büyük olduklarını açığa çıkardılar.

Balina köpekbalıklarının nesillerinin tükeniyor olmasını ise; et ve yağ konusunda zengin olan vücut yapıları nedeniyle katledilmelerine bağlıyorlar. Guy Harvey Araştırma Enstitüsü tarafından yapılan açıklamaya göre bu hayvanlar hakkında öğrenilen büyüme dinamikleri, nereye gittikleri, hangi bölgelerde yaşadıkları ve yaşam süreleri gibi bilgilerin daha iyi anlaşılması koruma çalışmalarına da daha iyi destek olacaktır. NSU'nun GHRI direktörü Mahmood Shivji, “Birçok yerde tehlike altında olan balina köpekbalığı yetiştiriciliğinin çoğaltılması konusu iyi anlaşılmamıştır” dedi. Edinilen bilgiler sayesinde nesli tükenen balina köpekbalıklarının yetiştiriciliği konusunda önemli adımlar atılabilecek.

Kaynak : https://phys.org/news/2018-07-approach-whale-shark-ages-waywhile.html
13
6
3
0
0
Emoji İle Tepki Ver
13
6
3
0
0