Nesnelerin İnternetini Unutun: ARM'den "Her Şeyin İnterneti"ni Mümkün Kılacak Mikroçip

78
17
9
2
2
Son dönemin popüler teknoloji konularından biri olan nesnelerin internetini ARM yeni bir seviyeye çıkarmaya hazırlanıyor. Firmanın PlasticARM çipi plastikten üretilecek ve esnek yapıda olacak.

Günümüzde mikroçiplerin oldukça yaygın olduğunu ve hemen her şeyin içinde artık bir mikroçip bulunduğunu düşünüyorsanız, yakın gelecekte bu görüşünüzü bir kez daha gözden geçirmeniz gerekebilir. ARM yeni bir plastik tabanlı mikroçip üzerinde çalışıyor. 

Bu plastik tabanlı mikroçipler daha ucuz ve çok daha esnek olacak. Bu da ileride kağıtlarda, marullarda, cebimizde taşıdığımız banknotlarda ya da aklınıza gelebilecek her yerde kullanılabilecek bir teknolojiye işaret ediyor.

Esnek çipler karmaşıklaşıyor

plasticarm

Her ne kadar geçmişte de esnek mikroçipler için girişimler gerçekleştirilmiş olsa da PlasticARM adlı bu çip diğerlerinden çok daha kompleks bir yapıya sahip. ARM'nin Cortex-M ailesindeki en ucuz ve en basit çipleri 32-bit Cortex-M0 CPU içeren mikroçiplerde 456 byte ROM ve 128 byte RAM yer alıyor. Böylece daha önceki plastik tabanlı çiplere kıyasla en az 12 kat daha fazla mantık kapısı bulundurabiliyor.

Bu çip, esnek elektronik ürünler geliştiren PragmatIC ile bir iş birliğinin sonucu olarak ortaya çıktı. Firma tarafından Nature dergisinde yayımlanan makaleye göre bu çipler henüz silikon bazlı versiyonlarla aynı fonksiyonlara sahip değil. Örneğin şu anda yalnızca üretimde çipe yerleştirilen deneme programlarını çalıştırabilen bu çiplerin gelecekte daha fazla seçenek sunacağı belirtiliyor.

Yeni çip yeni kullanım alanları getirecek

plasticarm

PlasticARM'ı bu kadar özel kılan bir diğer şey ise metal oksit ince tabakalar halinde yapısı bozulmadan kullanılabilmesi oluyor. Böylece bu çipleri istediğiniz bir yüzeye yapıları bozulmadan basabilmeniz mümkün oluyor. Haliyle kağıt ve plastik gibi yüzeylere çip basmaya olanak sağlanmış oluyor.

ARM'ye göre bu çipler sayesinde gelecekte çok daha farklı alanlarda çip kullanımı mümkün olacak ve nesnelerin interneti yerini her şeyin internetine bırakacak. Yine de plastik tabanlı esnek çiplerin, bugün kullandığımız silikon tabanlı çiplerin yerini almak için daha çok uzun bir yolu var. 

Kaynak : https://www.theverge.com/2021/7/23/22590001/arm-plasticarm-cheap-flexible-plastic-microchip-internet-of-everything
78
17
9
2
2
Emoji İle Tepki Ver
78
17
9
2
2