No Man’s Sky Nedir? Satın Almaya Değer Mi?

2
1
0
0
0
Dün PlayStation 4’e çıkan ve yarın da PC platformuna gelecek olan No Man’s Sky oyunu nedir? Ne değildir kısaca anlatıyoruz.

Son dönemlerde her ne kadar oyun konusunda Pokemon Go’dan geçilmiyor olsa da PC ve PS4 oyuncularının merakla bekledikleri bir oyun da dün PS4 için yayınlandı.

12 Ağustos’ta da PC için yayınlanacak olan No Man’s Sky, nedir, ne değildir, 150TL / 189TL fiyatlara sahip olan bu yapım almaya değer mi, gelin kısaca hep beraber bakalım;

No Man’s Sky Nedir?

No Man’s Sky, aslında bağımsız bir yapımcı olan Hello Games tarafından ortalama 15-20 kişilik bir ekiple uzun yıllar süren çalışmanın bir ürünüdür. Tarz olarak survival olarak bildiğimiz hayatta kalma türüne girebilen No Man’s Sky’da en önemli detayı ise uzayda geçiyor olması.

Bir uzay gemisi, bir silah ve bir de sırt çantası ile o gezegen benim, bu gezegen senin dolaşarak hem gezegenleri keşfedeceksiniz, hem de ekipmanlarınızı güçlendirerek daha iyi bir kaşif olabileceksiniz.

Bu yapısıyla Elite Dangerous’ı akla getiren No Man’s Sky, Elite gibi bir uzay simülasyonuna yakın bir yapıda değil. Ancak uzay aracı ve uzay ortamları için gereken çalışmalar da titizlikle yapılmış. Yani bir gezegenin atmosferine giriş ve çıkış anları, hiper atlamalar vb uzayda olması gereken birçok şeyi yaşıyorsunuz. Hatta tam atmosfere girecekken ufuk çizgisini görebilirsiniz.

No Man’s Sky’da Kaç Gezegen Var?

Bu oyunun en büyük iddiası da bu noktada. Çünkü tamı tamına 18 Kentilyon, evet, rakamla 18.000.000.000.000.000.000 gibi bir devasa gezegen adedi oyunda mevcut. Hatta bence ihtimali düşük olsa da Hello Games bu kadar çok gezegenin hiçbirinin birbirinin kopyası olmadığını, her gezegende yaşam, habitat ve iklim koşulları çok farklı olduğunun altını çiziyor. Örneğin bir gezegende 170 derecelik sıcaklık varken, bir gezegende 18 derece sıcaklık olmasına rağmen radyasyon seviyesi çok yüksek olabiliyor. Yani tabiki hepsini deneme fırsatım olmadı fakat yaklaşık 5-6 gezegen gezmiş biri olarak hepsinde çok farklı şeyler ile karşılaştığımı söyleyebilirim.

Çoklu Oyuncu Modu Var Mı?

Aslına bakarsanız oyun zaten online bağlantı isteyen, ancak offline olarak da oynanabilecek bir oyun. Hello Games’e göre herkes aynı sunucuda takılacak, yani birbirinizi görme olasılığınız var. Ama sizin başlama noktalarınız da rastgele olduğu için bulabilme olasılığınız neredeyse sıfır.

Fakat daha önce yukarıda görebileceğiniz haberde de bahsettiğim gibi oyunda aynı bölgede olan iki kişi ortak uzay istasyonunda birbirini göremediler ve Hello Games bunun sunucu kaynaklı bir problem olduğunu belirtiyor. Yani belki yapılan çalışmalar ve güncellemelerin ardından birkaç arkadaş takılma ihtimaliniz olabilir.

Ayrıca çoklu oyuncu modu gibi olmasa da bahsettiğimiz 18 kentilyon gezegende sizin ilk defa keşfettiğiniz bir gezegen, save için oluşturulan üsleri keşfettikten sonra bu gezegenlere ve üslere dilediğiniz ismi verebiliyorsunuz. (Örneğin Phiko diye bir gezegene denk gelirseniz onu ben keşfettim) Bu verdiğiniz isim artık o gezegene ait olarak diğer tüm oyuncular sizin daha önce keşfedip isimlendirdiğiniz gezegene gelirlerde adını verdiğiniz isim ve keşfedenin kullanıcı adını görecekler.

Bu Oyun Ne Kadar Sürede Biter?

Bildiğiniz gibi birçok klasik oyun 30 saat civarında bir oynanış süresine sahip oluyor. Ancak söz konusu No Man’s Sky ise bu gerçekten bir ömür! Nasıl yani? diyecek olursanız 18 Kentilyon gezegenin tamamını gezebilmeniz için gerçekten bir ömür harcamalısınız. Bir de sadece gezegeni bulmak değil, orada yaşayan canlıları, madenleri ve üsleri de bulmak ayrı bir dert.

Yani siz oyundan yeter artık diyip sıkılana kadar oynama süresi var diyebiliriz.

Oyunda Para Kullanılıyor Mu?

Oyun içinde direkt unit adı verilen bir para birimi mevcut. Bu para ile de gerek gezegenlerdeki üslerde gerekse uzayın içindeki uzay istasyonlarında bulunan cihazlardan yapabilirsiniz. Para döngüsünü ise ya yaptığınız görevlerden, ya da keşiflerinizden kazanabilir, aynı zamanda bulduğunuz madenleri ve tarihi eserleri satarak kazanabilirsiniz.

Craft Sistemi Var Mı?

Oyunda tabiki hem aracınızı geliştirmek, hem silahınızı güçlendirmek için craft sistemi mevcut. Tabii bunları yapabilmek için çeşitli madenlere ihtiyacınız var. Ancak bu madenleri toplaması gerçekten dert olabiliyor. Fakat zaman içinde madenlerin nasıl göründüğünü ve nerelerde olabileceğini kestirince toplaması biraz daha kolaylaşıyor.

Ayrıca taslak ya da plan olarak çevirebileceğimiz blueprint durumu da var. Yani oyun açıldığında kısıtlı bir craft edebilme seçeneğiniz varken gezegenlerde bulunan uzaylılar ile konuşarak ve biraz onları sevindirerek blueprint toplayabilirsiniz.

AAaaa Uzaylı da Mı Var?

E tabiki, 18 kentilyon gezegen varsa bir zahmet uzaylılar da olmalı değil mi? Ama öyle şehirler vs değil, birkaç uzay üssünde içinde tek uzaylı olan yapılar mevcut. Ha belki şehirleşen gezegenler de vardır, ama şimdilik ben denk gelmedim maalesef.

Oynarken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Oyundaki en önemli şey sizin hayatınızı sürdürebilmeniz için gereken takviyeyi yapan cihazınızın gücünü yüksek tutmakta. Kırmızı renkteki elementler ile şarj edileceğiniz bu cihazın yanı sıra silahınız ve uçağınızın kalkış sistemi gibi birçok şeyde enerjiyi toplayacağınız madenlerden sağlayacaksınız.

Ayrıca eğer bir gezegende fazla saldırgan olup yapılara zorla kırarak girerseniz, o bölgede düşman ilan edilirsiniz. Bu da gezegende vızır vızır dolaşan robotlar tarafından ve aynı zamanda gezegenin atmosferinin üzerinde takılan uzaylı gemileri tarafından saldırıya uğrayabileceğiniz anlamına geliyor.

Aynı zamanda bir gezegene geldiğinizde güzelce gezip birkaç saat keşif yapmanızda da bence yarar var.

Oyun 150TL (PC) ya da 189TL (PS4) Eder mi?

İşte bu noktada kesinlikle oyunu denemeden karar vermemenizi tavsiye ediyorum. Yani oyunda büyük bir aksiyon arayanlar zaten almamalı. Çünkü oyun sabır üstüne kurulmuş gibi bir şey. Özellikle zor bir madene ihtiyacınız olunca oyunu da tam bilmediğiniz için saatlerce onu aramanız gerekebiliyor.

Bir gezegende 3-4 saat boyunca gezmek, yeni şeyler keşfetmek, uzayda gezinti yapmak gibi sade ve birçok kişi için sıkıcı şeyler hoşunuza gitmiyorsa hiç bulaşmayın derim. Çünkü tarzı survival, yani hayatta kalma olsa da H1Z1, Rust, DayZ, ARK, Stranded Deep, Subnautica, Minecraft tarzı kesinlikle değil. Ortam uzay bir kere zaten. (Birazcık Subnautica’nın oynanışına benzer diyesim geldi ama)

Ancak yeni şeyler keşfetmek, bir gezegene isim vermek ve bu ismi herkesin göreceğini bilmek gibi farklı telaşları seviyorsanız oyun bu paraya değecek gibi duruyor. Şahsen gaza gelip aldım, memnunum.

Eğer oyun ile alakalı merak ettikleriniz varsa yorumlar kısmından sorabilirsiniz. Şimdiden hepinize iyi oyunlar :)

2
1
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
2
1
0
0
0