Nobel Fizik Ödülü, Maddenin Farklı Hallerini İnceleyen Üç Bilim İnsanına Gitti

0
0
0
0
0
Nobel Fizik Ödülü, Maddenin Farklı Hallerini İnceleyen Üç Bilim İnsanına Gitti
Nobel Komitesi, maddenin topolojik evrelerinin kurumsal keşfine yaptıkları katkılar nedeniyle David J. Thouless, F. Duncan M. Haldane ve J. Michael Kosterlitz’i Fizik Ödülü’ne layık gördüler.

Nobel Komitesi, topolojik evre değişimleri ve maddenin topolojik evrelerinin kurumsal keşfine katkılarda bulunduğu gerekçesiyle Nobel Fizik Ödülü’nü David J. Thouless, F. Duncan M. Haldane ve J. Michael Kosterlitz’e verdi. Komite, verdikleri bu ödülle ilgili yaptığı açıklamada "Bu yılın ödül sahipleri, maddenin farklı durumlara girebildiği, bilinmeyen bir dünyanın kapılarını açtılar. Bilim insanları, süper iletkenler, süper sıvılar ve incecik manyetik katmanlar gibi maddenin alışılmadık evre ya da durumlarını araştırmak için ileri matematiksel yöntemler kullandı. Öncü çalışmaları sayesinde maddenin yeni ve şimdiye kadar hiç bilinmeyen evreleri araştırma konusu oldu" ifadelerine yer verdi.

Toplam 3 milyon TL’lik para ödülünün yarısını Thouless’e verileceğini belirten komite, diğer yarısının ise Haldane’yle Kosterlitz arasında paylaştırılacağını açıkladı.

Bilim insanları, Alfred Nobel’in ölüm tarihi olan 10 Aralık’ta düzenlenecek törenle birlikte diplomalarına ve altınlarına kavuşacaklar.

0
0
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
0
0
0
0
0