Nobel Kimya Ödülü'nü Kazanan 3 Bilim İnsanı Açıklandı

7
4
2
1
1
Nobel Ödülleri dağıtılmaya devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde Nobel Fizik ve Nobel Tıp Ödülleri'nin bu yılki sahiplerini açıklayan komite, bugün de Nobel Kimya Ödülü kazananlarını açıkladı. Ödülün sahipleri, lityum iyon bataryaların gelişimine katkı sağlayan 3 bilim insanı oldu.

2019 yılının sonuna doğru yaklaşırken her yıl düzenli olarak verilen Nobel Ödülleri sahiplerini bulmaya devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde Nobel Fizik Ödülü ve Nobel Tıp Ödülü, bu yıl ki sahiplerini buldu. Bugün ise Nobel Kimya Ödülü'nün sahipleri açıklandı. Nobel Kimya ödülü; John B. Goodenough, M. Stanley Whittingham ve Akira Yoshino isimli bilim insanlarına verildi.

Nobel Kimya Ödülünü kazanan üç bilim insanı, çalıştıkları ortak bir proje nedeniyle bu ödülü almaya layık görüldüler. Yetkililer tarafından yapılan açıklamalarda bu bilim insanlarının, lityum iyon pillerin gelişimi için ortak olarak yürüttükleri çalışma nedeniyle bu ödülü aldıkları belirtildi. Nobel Ödül Komitesi, bilim insanlarının ürettikleri hafif lityum iyon bataryaların, insanlık için büyük bir devrim niteliğinde olduğunu ifade etti.

Nobel Kimya Ödülü

Gündelik hayatta kullandığımız akıllı telefon, tablet, dizüstü bilgisayar ve daha pek çok teknolojik üründe, lityum iyon bataryalar kullanılıyor. Hatta yeni nesil elektrik motorlu araçlarda da lityum iyon bataryalardan faydalanılıyor. Bu bataryalar, fosil madde içermiyor ve bu da daha temiz olduğu anlamına geliyor. Bu konuya da değinen Nobel Ödül Komitesi, bilim insanlarının yaptığı çalışmaların fosilsiz bir dünyanın temelini attığını söyledi.

Bu yılın Nobel Ödülleri, sahiplerini bulmaya birkaç gün daha devam edecek. Komite yarın, Nobel Edebiyat Ödülü'nün sahibini, cuma günü ise Nobel Barış Ödülü'nün bu yılki sahibini açıklayacak. Pazartesi gününe geldiğimizde ise Nobel Ekonomi Ödülü'nün yeni sahibi açıklanacak. 

Kaynak : https://www.nytimes.com/2019/10/09/science/nobel-prize-chemistry.html
7
4
2
1
1
Emoji İle Tepki Ver
7
4
2
1
1