Nobel Tıp Ödülü'nü Kazanan 3 Bilim İnsanı Açıklandı

23
2
2
1
1
Nobel Komitesi, Nobel Tıp Ödülü’nü William G.Kaelin Jr., Peter J.Ratcliffe ve Gregg L.Semenza’nın kazandığını açıkladı. 3 Bilim insanı, hücrelerin değişen oksijen seviyesine göre kendisini nasıl adapte ettiğini araştırdıkları çalışmaları nedeniyle Nobel Tıp Ödülü’nü kazandı.

Nobel Komitesi, Nobel Tıp Ödülü ile birlikte Nobel Ödülleri’ni kazananları açıklamaya başladı. Nobel Komitesi, Nobel Tıp Ödülü’nü William G.Kaelin Jr., Peter J.Ratcliffe ve Gregg L.Semenza’nın kazandığını açıkladı. 

Nobel Komitesi, Stockholm’de bulunan Karolinska Enstitüsü’nde Nobel Tıp Ödülü’nün kazananları bugün açıkladı. Üç bilim insanı, hücrelerin oksijen mevcudiyetini nasıl algıladıkları ve oksijen seviyesine nasıl uyum sağladıkları konusunda çalışmaları ile Nobel Tıp Ödülü’ne layık görüldüler.

nobel tıp ödülü

Nobel Komitesi, üç bilim insanının çalışmasının, “Çeşitli oksijen seviyelerine cevap olarak genlerin aktivitesini düzenleyen moleküler mekanizmanın tanımlanması” şeklinde olduğunu ve bunun da oksijenin canlılar için önemine ilişkin bilimsel anlayışa önemli bir katkı sağladığı için ödüle layık görüldüğünü açıkladı.

Oksijenin hücrelerde besinin enerjiye dönüştürülmesi sürecindeki rolü uzun zaman önce anlaşılmış olmasına rağmen, hücrelerin değişen oksijen seviyelerine adapte olma mekanizması daha önce açıklığa kavuşturulmamıştı. Üç bilim insanın çalışması ile hücrelerin oksijen seviyesindeki değişiklikleri nasıl algıladıkları ve buna nasıl uyum sağladığını ortaya çıkarmış oldu. 

nobel ödülü

1990’lara uzanan keşifler, hücrelerin ortamlardaki değişimlere nasıl tepki verdiğini ortaya çıkarmıştı. Yeni çalışma ile beraber bu değişimin mekanizması anlaşılmış oldu. Çalışma, hücresel metabolizma ve fizyolojik fonksiyonun anlaşılması ve vücudun metabolizması, bağışıklık tepkisi ve egzersize adapte olma becerisinin anlaşılması için yeni bir temel oluşturdu.

Üç bilim insanının çalışması sayesinde, kansızlık, kanser gibi birçok hastalıkla mücadele için yeni stratejiler geliştirilebilir. Nobel Komitesi üyesi Randall Johnson, yeni çalışmanın “ders kitabı keşfi” olduğunu söyledi. Johnson’a göre öğrenciler en temel biyoloji eğitimde dahi bu çalışma sayesinde hücrenin oksijen karşısındaki mekanizmasını öğrenebilecek. 

Nobel Tıp Ödülü’nü kazananlar kimler?

nobel tıp ödülü

Profesör William G.Kaelin Jr., Maryland merkezli Howard Hughes Tıp Enstitüsü’nde araştırmacı olarak çalışıyordu. 2002 yılında Harvard Tıp Fakültesi’nden profesör oldu ve Dana-Farber Kanser Enstitüsü’nde kendi laboratuvarını kurdu.

Profesör Peter J.Ratcliffe, Londra’daki Francis Crick Enstitüsü’nde klinik araştırmanın yöneticisi, Oxford’daki Target Discovery Enstitüsü’nde yönetici ve Ludwig Kanser Araştırması Enstitüsü’nün de bir üyesi.

Profesör Gregg L.Semenza ise 1999 yılında Johns Hopkins Üniversitesi’nde profesör oldu. 2003 yılından beri de Johns Hopkins Hücre Mühendisliği Enstitüsü’ndeki Vasküler Araştırma Programı’nın yöneticiliğini yapıyor. 

Kaynak : https://www.nytimes.com/2019/10/07/health/nobel-prize-medicine.html
23
2
2
1
1
Emoji İle Tepki Ver
23
2
2
1
1