Normalde Hareketsiz Olan Bu İllüzyondaki Çemberleri Neden Hareketli Görüyoruz?

18
9
3
2
2
İnternette Pinna yanılsaması olarak pek çok yerde karşımıza çıkan bir optik illüzyon var. Beynimize asla güvenmememiz gerektiğini kanıtlayan bu illüzyon normalde hareketsiz olan iki çemberden oluşuyor, ancak biz onları hareketli görüyoruz. Peki neden?

İnternet ortamında pek çok optik illüzyon bulmak mümkün. Bunlardan bazıları bilim insanlarına araştırma konusu bile oluyor. Özellikle hareketsiz olmalarına rağmen beynimizi kandırıp hareketli olarak algılanan illüzyonlar, en gizemli organımız hakkında müthiş detaylar sunuyor. 

Birazdan göreceğiniz illüzyonun hareketsiz olduğuna inanmanız zor olacak. İçi içe duran iki çemberden oluşan Pinna yanılsamasının bilimsel açıklamasına da yazının sonraki kısmında değiniyoruz. 

Resmin ortasındaki noktaya odaklanın, ardından başınızı ekrana uzaklaştırıp yakınlaştırın:

Bu illüzyon, GIF formatı henüz popüler hale gelmeden önce, 1990’lı yıllarda ortaya çıktı. Küçük paralelkenarların çevresel bir şekilde dizilip, içi içe geçen iki daire oluşturduğu bu çizimde bizi aldatan ne? Özellikle küçük paralelkenarlardan birisine odaklandığınız anda neden bu şekilde hareket etmeyi kesiyor da ortasına baktığımız anda hareket ediyor?

Görsel yanılsamalar, beynin iç işleyişini benzersiz bir şekilde açıklarlar. İki ayrı nörobilim araştırmasında ekipler, katılımcı deneklerin Pinna yanılsamasındaki halkaları nasıl gördüklerini analiz ettiler. Bu sırada katılımcıların beyin dalgaları farklı ekipmanlar tarafından tarandı. Beyin gözümüzün arkasındaki retina hücrelerinden aldığı milyonlarca elektromanyetik sinyali yorumlamak zorundadır. Noktalar, düz çizgiler, kavisli çizgiler ve renkler dahil olmak üzere çeşitli görüntüler; göz aracılığıyla elektrik sinyallerine dönüşerek, başımızın arka kısmında bulunan görme korteksine iletiliyor.

Gözlerden gelen sinyallerin işlendiği merkez V1 olarak adlandırılıyor. Diğer görsel alanlar, V2, V3, V4 ve V5 olarak adlandırılıyor. Yıllardır devam eden araştırmalarla V5 bölgesinin görüntülerdeki hareketleri algılamakta çok önemli olduğu anlaşıldı. Ayrıca bu araştırmaların bir kısmı, hayali ya da gerçek hareketlere beynin hangi tepkileri verdiğini de inceledi. 

Sonuçlara göre beynimiz, hayali (illüzyon, yanılsama ya da yanılgı) hareketlerle, gerçek hareketlere aynı tepkiyi veriyor. Pinna yanılgısı da bu araştırmaların merkezine oturabilecek niteliğe sahip bir illüzyon olarak seçildi. Bir başka deyişle Pinna şekline baktığınızda gördüğünüz hareketlenmeyi beyniniz gerçek sanıyor. Araştırmacılara göre bir hareketi hayal etmemiz bile, beynimizin görme korteksinde yer alan V5 bölgesinde uyarılara neden oluyor. 

İllüzyonun nasıl gerçekleştiğine dair henüz bilimsel bir açıklama netleşmedi, ancak bir teori var. V1 ve V2 bölgesindeki nöronlar, küçük alıcılara sahip olduklarından sanki bir iğne deliğinden bakıyormuşuz gibi etki yaratırlar. Buradaki görüntüler V5’teki analizlerle birleştiğinde, beynimiz açık şekilde aldatılıyor.

Kaynak : https://www.huffingtonpost.com/entry/pinna-optical-illusion-explanation_us_575864b1e4b0e39a28ac41d5
18
9
3
2
2
Emoji İle Tepki Ver
18
9
3
2
2