Northrop’un Yakıt İkmal Uydusu 9 Ekim’de Fırlatılacak

5
0
0
0
0
Northrop’un yakıt ikmal uydusunun fırlatılacağı tarih belli oldu. Bu uydunun faaliyete girmesiyle birlikte ticari uyduların ömürleri de uzayacak.

Uzaya gönderdiğimiz araçların belli ölçülerde yakıtları oluyor ve ömürlerini de genellikle bu yakıt miktarı belirliyor. Yakıtı biten araçlar ister istemez yörüngemizdeki çöplüğe dahil oluyor. Northrop Grumman ve NASA, bu sorunun çözümü için önemli bir adım attı. 

Türünün ilk örneği olarak nitelendirilen Mission Extension Vehicle (Görev Uzatma Aracı - MEV), 9 Ekim’de bir Rus roketi ile fırlatılacak. MEV-1 Intelsat uydusuna üç ay içerisinde eklemlenecek ve aracın ömrünü beş yıl daha uzatacak. Ardından da başka uydulara hizmet edebilecek zira araçta hâlâ 10 yıllık yakıt kalmış olacak. 

Uydulara yakıt ikmali yapılacak

uydu yakıt ikmal

İkinci araç olan MEV-2 ise bir başka Intelsat uydusuna 2020’de gönderilecek ve benzer bir yakıt ikmal süreci de o gerçekleştirecek. O araç da toplamda 15 yıllık yakıtla yola çıkmış olacak. 

MEV cihazları oldukça esnek bir yapıya sahipler. Üretilen jeostatik uyduların %80’i ile uyum sağlayabilecek olan araçlar, uyduların büyük kısmına hizmet verebilecek. 

MEV projesinin başarı durumuna göre NASA, firmanın hizmetlerini almaya devam edebilir. Ajans bir yandan da kendi yörüngede servis araçlarını geliştirmeye çalışıyor. Böylece en azından alt atmosferdeki araçlar böylece yakıt ikmalinden faydalanabilecek. 

Uzay çalışmalarında bu yakıt ikmalleri ve uyduların çalışma sürelerinin artırılabilmesi her geçen gün daha da önemli hale gelecek gibi gözüküyor. Zira yörüngede çok da fazla bir yer kalmadı ve uzayda devasa bir çöplük oluşmaya başladı. Ayrıca bir uydu inşa edip göndermek çok da ucuz bir iş sayılmaz. 

Kaynak : https://www.engadget.com/2019/10/06/mission-extension-vehicle-launch-october-9/?guccounter=1
5
0
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
5
0
0
0
0