Norveçli Uzmanlar: Rusya, Beyaz Balinaları Casus Olarak Kullanıyor

35
12
9
5
2
Norveç denizcilik uzmanları, balıkçıların ağlarına takılan bir beyaz balinanın Rusya'ya ait bir casus olabileceğini söylediler.

Geçtiğimiz hafta Norveç'in Igna köyünde balıkçıların ağlarına beyaz balina takıldı. Balıkçıların, balinanın üzerinde askı görmeleri ise kafalarını karıştırdı. Balinanın üzerinde bulunan askıdan kurtulması için uğraşan balıkçılar askının üzerinde St Petersburg yazısı gördüler. Sonrasında uzmanlar tarafından incelenen askılığın silah ve kamera gibi taçhizatları yerleştirmek için yapılmış olduğunu tahmin ettiler.

Balinanın insanlara çok yakın davrandığını ve uysal olduğunu belirten yetkililer, bu balinanın Rus Donanması tarafından eğitilmiş bir casus olduğunu düşündüklerini belirttiler. Norveç Kutup Üniversitesi Profesörlerinden Audun Rikardsen, Rus araştırıcılarla görüştüklerini, bu balinanın kendileriyle bir ilgilerinin olmadığını ancak Rus donanmasına ait olabileceğini belirttiklerini ifade etti. Özellikle de askının üzerinde yazan "St Petersburg malıdır." yazısından sonra Rus donanmasına ait olduğu düşünülen balina için Rus yetkililerden bir açıklama henüz gelmedi.

Rusya'nın beyaz balinaları casus olarak kullanması yeni keşfedilen bir durum değil. 80'li yıllarda Sovyet Rusya zamanında casus balinalar kullanılmıştı. 90'lı yıllarda bu projeye son verilmişti. Rusya, bu canlıları su altında bulunan silahları tespit etmek için kullanıyordu. Yakalanmalarının zor olması ve yüksek hafızaları Rusya'nın beyaz balinaları kullanmasına sebep olmuştu. 2017 yılında yeniden başlatılan beyaz balinaların casus olarak eğitilmesi projesi ile yunuslar ve foklar eğitiliyorlar. Rus kara sularına giren yabancıların öldürülmesi için eğitilen canlılar sadece bununla kalmıyorlar, gerektiği yerde dalgıçların malzemelerini taşıyorlar. Suyun 120 metre derinine inebilen canlılar su altında bulunan silahları da tespit edebiliyor. 2016 yılında Rusya'nın 23 bin dolar (yaklaşık 135 bin TL) karşılığında satın almış olduğu balinalar, Norveçli uzmanların düşüncelerinde haklı olabileceklerini düşündürüyor.

Kaynak : https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-48092732
35
12
9
5
2
Emoji İle Tepki Ver
35
12
9
5
2