Nükleer Tehditler, Yapay Zeka Sayesinde Önceden Tespit Edilecek

6
4
3
2
2
ABD’nin kalesi Pentagon, dünya üzerinde ABD’yi riske sokan nükleer tehditleri önceden tespit edebilmek, olası tehlikeleri analiz edebilmek adına yapay zeka yazılımlarından yardım alacak.

Nükleer silahlar, günümüzün en korkunç savaş senaryolarında ne yazık ki başroldeler. ABD ise bu durumun farkında, dolayısıyla kendi topraklarının bütünlüğünü korumak adına bundan sonra yapay zeka yazılımlarından destek alacak. Programın amacı askerlere potansiyel riskler hakkında bilgi sunmak ve siyasilerin diplomatik çözümler bulmaları için yeterli zamanı yaratmak. 

Sistemin çalışacağı en garip senaryo ise bir nükleer füzenin, ABD’ye ateşlendikten sonra engellemek için ne yapmanız gerektiğini söylemesi. Hatta füze ateşlenmeden önce herkesi alarma geçirerek vakit kazanması. Önceki yıllarda böyle bir projenin olduğu ve hiçbir zaman dışarıya aktarılmadığı da söyleniyor. Routers’a göre ABD’nin Kuzey Kore başta olmak üzere diğer ülkelere karşı nükleer tehditleri savurmak için yaptığı yatırımlar da artışa geçti.

Proje kapsamında yapay zeka destekli uydulardan alınacak büyük miktardaki verinin, hızlı bir şekilde işlenerek analiz edilmesi sağlanacak. Bu analizler, yapay zekanın nükleer tehdidin gerçek olupo olmadığı yönünde karar vermesini sağlayacak. Yani Kim Jung Un Trump’ı ABD’yi vurmakla tehdit ederse, Trump’ın vereceği yanıt, yapay zekadan gelecek sonuçlara göre şekillenecek. Başka bir deyişle ABD, yeryüzünde kimin ne haltlar karıştığını önceden bilmek, ilişkilerini ona göre düzenlemek istiyor. 

Washington’un Kuzey Kore ormanları içinde ya da yer altında saklanmış füze sistemlerinden endişe duyduğu bildiriliyor. Bu nedenle yapay zekalı füze sistemlerine Trump’ın 83 milyon dolarlık yeni bir ödenek ayırdığı söyleniyor.

Google dahil olmak üzere pek çok şirket, ABD hükümetiyle birlikte drone araçları sayesinde yeryüzünü tanımlayan bir başka proje üzerinde de çalışıyor. Project Maven isimli bu girişim, bir nevi Google’ın savunma sanayisine adımını temsil ediyor. Yani şirket olası bir savaş durumunda savaşa girmiş sayılacak. Google çalışanlarının bile tepkiyle karşıladığı proje, artan protestolardan sonra şirket tarafından iptal edildi. Project Maven, artık sadece bir Pentegon planı. 

Yapay zekanın hayati kararlar vermesi konusunda, hele hele nükleer kadar kritik mevzularda emekleyen bir bebek gibi olduğu biliniyor. Yani yapay zeka sistemlerinin yeryüzündeki tehditleri yüksek doğrulukla tespit edip hataya mahal vermemeleri için daha çok zaman geçmesi gerekiyor. 

Kaynak : http://bgr.com/2018/06/05/pentagon-nuclear-missiles-program-ai/
6
4
3
2
2
Emoji İle Tepki Ver
6
4
3
2
2