Nürburgring'de Taycan'a Meydan Okuyan Elon Musk, Pistten Yer Ayırtmayı Unuttu

59
4
2
1
0
Porsche, geçtiğimiz günlerde ilk elektrikli arabası Taycan'ı tanıtmış ve doğrudan Tesla'nın üzerine gitmişti. Tesla'nın yapmadığı bir şeyi yapıp dünyaca ünlü Nürburgring Yarış Pisti'nde rekor kıran Taycan sonrasında Elon Musk da Tesla'yı pistte deneme kararı almıştı. Fakat bir problem var: Elon Musk bunu piste söylememiş.

Tesla’nın CEO’su Elon Musk, Porsche’nin yeni tanıttığı elektrikli arabası Taycan’ın Almanya’daki en ünlü yarış pisti olan Nürburgring’de teste tabi tutulması ve bunun da Tesla’ya karşı bir argüman olarak kullanılması üzerine birkaç gün önce bir tweet atmıştı.

"Gelecek hafta Model S, Nürburgring'de" şeklindeki tweet sonrası birçok kişi heyecanlanmış; fakat Tesla konu hakkında ekstra hiçbir açıklama  yapmamıştı. Tahminler o yönde ki, Elon Musk'ın amacı, Porsche Taycan'ın 7 dakika 42 saniyelik tur süresini Model S aracıyla geçmek.

Fakat Elon Musk'ın çözmesi gereken birkaç sorun var: Mesela, Nürburgring'den yer ayırtmak.

elon musk

Almanya'da bulunan pistteki yetkili kişilerden birisi, Road & Track'e gönderdiği e-posta'da, Tesla'nın kendileriyle hiçbir şekilde iletişime geçmediğini söylüyor. Yarış pistine bir rekor isteğinde bulunulmadığı gibi, bir tarih de söylenmemiş. Yetkili kişi, "Tüm sezon boyunca pistin dolu olduğu gibi, Tesla'nın rekor denemesi yapmak için müsait bir zaman olmadığını düşündüğünü" de söylüyor.

Road & Track, bu konuyu duyunca Tesla temsilcileriyle iletişime geçmiş ve Elon Musk'ın atıfta bulunduğu Nürburgring ziyaretinin ne hakkında olduğunu da sormuş. Fakat bu yazının yazıldığı tarihe kadar herhangi bir geri dönüş olmamış.

porsche taycan ve tesla model s

Nürburgring'in içinde bulunanlardan biri, bütün bunlara rağmen, Tesla'nın araçlarından birinin Kaliforniya'dan Almanya'ya doğru yola çıktığını söylüyor. Bu tür testler ve rekor denemeleri, normalde çok daha önceden rezerve edilir. Test sezonunun neredeyse sonuna gelmişken, böyle bir istekle neredeyse hiç karşılaşılmaz. Tesla'ya bir güzellik yapılıp tur süresinin ölçülmesinin mümkün olup olmadığı sorulduğunda ise çok ilgi çekici bir cevap alınıyor: "Tesla'nın adı burada yazılı değil. Yani bir güzellik yapılabilir mi, hiç emin değilim."

Her şey yolunda gitti ve Tesla, Elon Musk'ın tweette göz kırptığı tur süresini ölçmek için piste kabul edildi diyelim:

taycan nürburgring

Tesla'nın işi bu durumda bile çok zor, zira Porsche Taycan Turbo S'in süresi oldukça iyi. Her ne kadar Tesla 0-100 hızlanmasında Taycan'ı rahatça geçiyor olsa da uzun süreler boyunca yüksek hızı koruyabilmek için tasarlanmadı.

Porsche'nin bir spor otomobil üreticisi olmasından kaynaklanan ve on yıllardır edinilen deneyimler, Taycan'ın üretilmesinde de sonuna kadar kullanılmış. Böylece Taycan, çok uzun süreler boyunca bile yüksek hızını koruyabiliyor. Tesla Model S'in tasarımı daha çok günlük hayat kullanımı için olduğu için, fazla hız yapılması durumunda bataryalar ısınıyor ve bunların korunması için hız yavaş yavaş düşürülüyor. Pistin uzunluğu olan 20,8 kilometre boyunca yüksek hızlarla kalmak, her babayiğidin harcı değil anlayacağınız.

Bütün bu teknik detayların yanında, bir de pistin getirdiği gereklilikler var:

nürburgring

Havanın tam uygun koşullarda olması, tekerlerlerin sıcaklığının yeterli olması, sürücü koltuğunda oturanın hem otomobili hem de pisti sonuna kadar tanıması; pistte bir rekor kırabilmek için zorunlu tutulan şeylerden.

Bununla birlikte, Tesla'nın rekor kırması elbette imkansız değil. Her şey yolunda gider ve Elon Musk bir şekilde pisti kullanabilirse, Taycan'ın kırdığı rekor tekrar kırılabilir. Fakat durum da belli. Belki ilk seferde olmasa da, ikinci sefer neden olmasın. Tabii önce Tesla'nın pistten izin alması gerekiyor.

Kaynak : https://www.roadandtrack.com/car-culture/a28942079/tesla-model-s-nurburgring-lap-attempt-porsche-taycan/
59
4
2
1
0
Emoji İle Tepki Ver
59
4
2
1
0