Okyanustaki Çöpleri Pac-Man Oyunu Gibi Toplayacak Muhteşem Sistem

52
5
2
1
1
Gezegenimizin en büyük sorunlarından birisi olan okyanustaki atıkların miktarı gün geçtikçe artıyor. Son yıllarda sayısı artan temizleme projelerine bir yenisi daha eklendi. Hedefi 2040 yılına kadar okyanus yüzeyindeki atıkların %90’ı toplamak kadar iddialı. Peki bu sistem nasıl çalışacak?

Plastikler, dünya sularının en derin yeri olan yaklaşık 11 kilometre derinliğindeki Mariana Çukuru’nda bile gözlemlenmeye başlandı. Bütün dünya devletlerini ilgilendiren bu sorun okyanustaki ekosistemi, dolayısıyla zincirleme bir etkiyle insan yaşamını da olumsuz olarak etkiliyor. Son yıllarda balinaların midelerinden yüzlerce kilo ağırlığa ulaşan plastikler çıkmaya başladı. Hayvanlar bu atıkları besin zannedip tüketiyorlar.

Okyanuslardaki atık sorunu çözmek, plastik atıkların geri dönüştürülmesine yönelik yöntemlerle uzun vadede mümkün. Nitekim mevcut atıkları sulardan çıkartmak gerekiyor. İşte bu nokta da uçsuz bucaksız denizlerde görev yapacak projelere ihtiyaç duyuluyor.

Araştırmacılar Great Garbage Patch adı verilen, Büyük Okyanus'taki atıkların toplandığı alanı önceliğe alıyorlar:

600 metre uzunluğundaki U şekline sahip borularla yüzeydeki atıkların temizlenmesi sağlanacak. Yapılan tasarımların ilk testleri de tamamlandı. Bir dönemin efsanevi oyunlarından olan Pac-Man’e benzer bir şekilde atıkları toplayacak olan sistem, yüzeyden 3 metre derinliğe kadar biriken tüm yabancı maddeleri tuzağına düşürüyor. 

Ocean Cleanup şirketi tarafından hayata geçirilen sistem, baştan sona otonom olacak. Yani sistem insanlardan bağımsız olarak çalışmaya devam edecek. Şirketin CEO’su Boyan Slat, sistemin rüzgarlar ve dalgalarla tıpkı bir atık gibi sürükleneceğini söylüyor. Önümüzdeki iki ay içinde tüm çalışmaların başlatılması planlanıyor.

Hedef, 2040 yılına kadar okyanuslardaki yüzey atıklarının %90’ını toplamak. Bu süre zarfında sistemin iç havuzunda biriken atıkları, birkaç ayda bir olmak üzere gemiler aracılığıyla karaya çeklilecek. Karaya getirilen atıklar geri dönüşüm için bir arazide toplanacaklar. 

Aynı anda 60 farklı sistem göreve başlayacak. Toplanacak atıkların boyutları, minimetrelerle ölçülen mikro boyutlardan, geniş çaplı büyük atıklara kadar uzanıyor. Hatta izinsiz olarak balıkçılar tarafından yerleştirilmiş dev hayalet ağları da bu projenin kurbanı olacaklar.

Kaynak : http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-5984077/The-giant-pac-man-gobble-plastic-ocean.html
52
5
2
1
1
Emoji İle Tepki Ver
52
5
2
1
1