Bu Cenaze Evi, Doğaya Yararlı Olsun Diye Ölen İnsanları Toprağa Dönüştürecek

25
10
5
1
0
İnsan cesetlerini toprağa dönüştürmeyi hedefleyen dünyanın ilk cenaze evi, 2021 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) başkenti Washington’da açılıyor. Recompose adlı şirket tarafından hayata geçirilen proje, karbondioksit (CO2) miktarını önemli ölçüde azaltmayı hedefliyor.

Ölülerin bakımlarıyla ilgilenen bir şirket olan Recompose, dünyanın ilk cenaze evini 2021 yılında açmaya hazırlanıyor. Washington eyaletinin ev sahipliği yapacağı cenaze evi, insan kalıntılarının toprağa dönüştürülmesini sağlayacak. 

Bildiğiniz üzere bazı inançlarda hayatlarını kaybeden insanlar gömülmek yerine yakılıyor. Kremasyon denilen bu işlemde, ölen kişinin cesedi yaklaşık olarak 900-1200 derece sıcaklıkta en az 70 dakika yakılıyor. Prehistorik (Tarih Öncesi) döneme kadar uzanan kremasyon kültürüne çevre odaklı yeni bir anlayış kazandırmak isteyen Recompose, bir metrik ton karbondioksitin (CO2) doğaya salınmasını engelleyecek. 

Ölülerin karbondioksit salınımı engellenecek

abd cenaze evi

Geleneksel kremasyon süreçlerinde yukarıda da belirttiğim gibi çok büyük bir enerji harcanıyor. Bu da, önemli oranda karbon emisyonuna neden oluyor. ABD’li firmanın hayata geçireceği ilk cenaze evi ise geleneksel kremasyonun sekizde biri kadar enerji harcayacak.

Recompose tarafından Washington’da açılacak olan cenaze evi, tek seferde 75 kişilik bir kapasiteye sahip olacak. Projeye, Washington eyaletindeki yasa koyucular tarafından yeşil ışık yakıldı. Mayıs 2020’de yürürlüğe girecek olan yeni yasa gereği, insan kalıntılarının toprağa dönüştürülme süreci hızlandırılacak. Böylece Recompose’un, çevre dostu cenaze evi projesinin önünde hiçbir engel kalmayacak.

kompost

İklim değişikliğinin etkileri konusundaki endişelerin giderek arttığı bugünlerde, insanların karbon ayak izini azaltacak olan bu hamle, uzun vadede gezegen için büyük bir anlam taşıyor. Recompose, bitkisel ve hayvansal atıkların nemli-oksijenli ortamda bozunarak organik gübreye dönüşmesi olarak tanımlayabileceğimiz kompostlaşma tekniğini temel alıyor. 

Doğal olarak oluşan bakteriler, daha sonra vücudu dört ila yedi hafta boyunca parçalıyor. Daha sonra ölen kişi, sevdiklerine kompost olarak geri dönüyor. Kalan kalıntıların eyaletin Bell Dağı'ndaki bir orman projesine bağışlanacağını belirten şirket, her bir bedenin 907 ila 1.360 gram toprak oluşturmasının beklendiğini ifade etti.  

Kaynak : https://www.independent.co.uk/news/science/funeral-green-burial-climate-change-environment-soil-composting-recompose-seattle-a9238896.html
25
10
5
1
0
Emoji İle Tepki Ver
25
10
5
1
0