".org" Alan Adı Uzantısının Özel Sermayeye Satışının Durdurulmayacağı Açıklandı

14
3
1
0
0
Kar amacı gütmeyen kuruluşlar için ".org" uzantısı, büyük önem taşıyor. Ancak üst seviye alan adı uzantısının kayıt haklarının özel sermayeye satılması, domain endüstrisini ayağa kaldırdı. Söz konusu satış işlemi "soygun" olarak nitelendiriliyor.

En büyük alan adı uzantılarından birinin kayıt hakkının özel bir şirkete satılması, endişeleri arttırıyor. ICANN (İnternet Tahsisli Sayılar ve İsimler Kurumu) konuyla ilgili yeni bir açıklama yaparak, üst seviye .org uzantısının kar amacı gütmeyen bir şirketten özel bir şirkete satılmasını durdurmayacağını söyledi.

Geçtiğimiz Cuma günü, .org uzantısının özel sermaye şirketi Ethos Capital'e 1.135 milyar dolar karşılığında satıldığı açıklanmıştı. ICANN, satın alımın ardından, önerilen satın alma koşulları konusunda yetkisi olmadığını ve rolünün sadece .org alanının devam eden faaliyetlerini güvence altına almak olduğunu söyledi.

Ethos Capital'in CEO'su ve ICANN arasındaki ilişkiler ve her iki şirkette de rol almış büyük isimler, satış hakkındaki şüpheleri artırıyor. Kar amacı gütmeyen kuruluşlar, satın alma işlemiyle ilgili endişelerini dile getirirken, .org uzantısının satılması "büyük .org soygunu" olarak nitelendiriliyor.

doman .org icann

ICANN'in açıklaması, kuruluşun devreye girip satışı durdurmasını umut edenler için hayal kırıklığı yaratsa da şaşırtıcı değil. Zira yaz aylarında ICANN, .org uzantısını yöneten ve yıllık fiyatlandırmayı belirleyen kar amacı gütmeyen PIR (Public Interest Registry) ile olan sözleşmesinde uzun zamandır yer alan fiyat sınırını kaldırmıştı.

Şimdiyse fiyat sınırının kaldırılmasından sadece aylar sonra özel sermaye, .org uzantısını ve PIR'i, ana kuruluşu Internet Society'den satın aldı. Domain endüstrisi 1.135 milyar dolarlık satın alımın hırsızlık olduğunu ve rekabetçi bir satış süreci olmadığını öne sürüyor.

Ethos Capital, .org uzantılı alan adı fiyatlarını her yıl %10 artıracağını açıkladı. Fiyatları bu oranla 10 yıl boyunca yükseltmek, şirketin yatırım maliyetini ikiye katlayacak...

Kaynak : https://mashable.com/article/dot-org-private-equity-sale-icann-update/
14
3
1
0
0
Emoji İle Tepki Ver
14
3
1
0
0