Ortaokul Öğrencisinden Üst Geçit Kazalarını Önleyecek Proje

60
4
3
1
0
TÜBİTAK destekli Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri kapsamında, üst geçitlere yaklaşan yüksek araçların uyarılması projesi bölge birincisi oldu.

Bu yıl 13.'sü düzenenlenen ve TÜBİTAK destekli bir yarışma olan Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri kapsamında Antalya'da özel bir kolejde öğrenci olan 12 yaşındaki Egemen Doğan Canpolat, yaptığı projeyle bölge birincisi oldu. Projenin temeli, üst geçitlerde yaşanan sıkışma kazalarına karşılık araçların uyarılmasına dayanıyor. Kendi bölgesinde birinci olan proje, Türkiye finalinde yarışacak.

6. sınıf öğrencisi olan Egemen'in bu projeyi buluş yöntemi ise hayal gücüyle birleştirdiği yaşanmışlıkları. Proje hakkında açıklamalarda bulunan Egemen, evleri ile okulu arasındaki mesafede bulunan üst geçide bir gün kamyonun sıkıştığını gördüğünü ve bunun nasıl çözümlenebileceği konusunda düşündüğünü, araştırmalarıyla da bu sorunun üstesinden gelinebileceğini söyledi.

Arduino kontrol kartı kullanılıp programlanan sistemin, 20 metre genişliklerdeki yollarda bile kullanılmasının mümkün olduğunu belirten Egemen Doğan Canpolat, proje amacının erken uyarı sistemi oluşturarak üst geçit ve tünel gibi yerlerde olası kazaların önüne geçmek, can ve mal kaybının azaltılması olduğunu belirtti. Egemen, katıldığı bölgede 782 proje arasından birinci olan bu projeyi geliştirerek finale hazırlanıyor. Sisteme uyarı ekranı ekleyerek işlevselliğini artırmayı planlayan genç, sistemin ayrıca en yakın trafik görevlisine de bildirim göndereceğini belirtti.

Kaynak : https://www.memurlar.net/haber/821949/ustgecit-kazalarini-onleyen-proje.html
60
4
3
1
0
Emoji İle Tepki Ver
60
4
3
1
0