Örümcek İpeğinden Üretilen Suni Deriler, Yaraların İyileştirilmesinde Kullanılacak

16
4
4
1
0
Bilim adamları daha önce örümcek ipekleri kullanılarak birçok sektör için faydalı ürünler üretmeyi başarmıştı. Son buluş ile beraber suni deriler ile yaraların tedavi edilebileceği anlaşıldı.

Örümcek ipeğinden yapılan bandajların potansiyel olarak yaraları iyileştirebileceği ve hatta cildin tümünü değiştirebileceği tespit edildi. Araştırmanın amacının, cildin yenilenmesini teşvik etmek için bir iskele görevi gören pansumanlar oluşturulması olduğu açıklandı. ABD'de yaklaşık 6,5 milyon insan, diyabetik ülser ve bası yaralarına bağlı kronik yaralardan muzdariptir ve yıllık tedavi maliyetleri 25 milyar dolardır.

Bu nedenle bu olumsuzlukları tedavi etmek için yeni, düşük maliyetli yolların yanı sıra yanıklara veya laserasyonlar ile kaybolan dokuların yerini alacak deri greftleri için hangi malzemelerin kullanılabileceği araştırılmakta. Deri grefti, yarada deri yamasını tutacak miktarda kan akımı ve doku gelişmişse uygulanan bir yöntemdir.

Deri grefti, genelde insanların kalça derisinden bir kısım alınarak yaralı kısma uygulanması ile yapılmaktadır. Ancak bu çalışma ile artık örümcek ipeğinden yapılacak özel bir bandaj yardımıyla, deri grefti işleminin yapılabileceği anlaşıldı. Eğer tedavi yöntemi olarak kullanılmaya başlanırsa, sadece ABD'de 25 milyar dolarlık bir bütçeden tasarruf edilecektir.

Kaynak : https://www.newscientist.com/article/2174107-artificial-skin-grown-from-spider-silk-could-help-heal-wounds/
16
4
4
1
0
Emoji İle Tepki Ver
16
4
4
1
0