Otomobil Satın Almak mı Yoksa Kiralamak mı Daha Mantıklı?

22
12
6
5
1
Günümüz şartlarında otomobil satın almak kolay değil ancak otomobil kiralamak da uzun vadede pek karlı görünmüyor. O halde hangisi daha karlı?

Döviz kurları yükseliyor, otomobil vergileri artıyor ve Türkiye hala kendi otomobilini üretemiyor. Hal böyle olunca otomobil satın almak her babayiğidin harcı değil. Pek çoğumuzun aklında aynı soru yer alıyor; şu sıralar otomobil kiralamak mı daha karlı yoksa satın almak mı? Bu sorunun yanıtı kişiden kişiye değişebilir ancak her iki seçeneğin de avantajlarını ve dezavantajlarını gözden geçirebiliriz.

Ülkemizde kredi faizlerinin düşük olduğunu söylemek mümkün değil. Dolayısı ile kredi ile araç satın almak kolay değil. Ayrıca 2.0 ve üzeri araçların neredeyse bedelinin iki katı vergi yükü bulunuyor. Ayrıca otomobil satın alırken tüm vergilerin üzerine eklenen %18 katma değer vergisi, otomobil satın almayı oldukça zorlaştırıyor. Oto kiralama sektörü ise her geçen gün büyümeye devam ediyor. Dolayısı ile araç kiralamak artık satın almak kadar normal bir seçenek haline gelmiş durumda.

Otomobil Satın Almak

Eğer sahip olduğunuz işletme için bir binek otomobil satın almayı düşünüyorsanız, aynı yıl içinde 12 aylık amortisman ayıramazsınız. Otomobilin satın alındığı aydan itibaren yıl sonuna kadar geçen sürede aylık amortisman hesaplanabiliyor ve sadece bu rakam gider olarak gösterilebiliyor. Ayrıca aracı satın alırken ödediğiniz KDV’nin mahsuplaştırılamadığını da hatırlatalım.

İşletmeniz için bir araç satın aldığınızda araç bedelini gelir vergisi matrahından düşebiliyorsunuz. Ancak araç için ödeyeceğiniz Motorlu Taşıtlar Vergisi’ni (MTV) gider olarak gösteremiyorsunuz. Otomobili satmak istediğini zaman da ilk satın alırken gider gösterdiğiniz için satışta da gelir olarak hanenize yazılıyor ve karşınıza bir ek vergi çıkıyor.

Otomobil Kiralamak

Aynı otomobili satın almak yerine kiraladığınızı düşünelim. İşletmenize ilk faydası, sermayenizden bir toplu para çıkış olmayacak olması. Böylece otomobil almaya harcayacağınız para ile yatırım gerçekleştirebilirsiniz. Oto kiralama şirketine ödeyeceğiniz tüm ücretleri hem KDV hem de gelir vergisi matrahından düşebiliyorsunuz. Bu da kiralamanın size toplu para çıkışının yanında vergi avantajı da sağlayacağı anlamına geliyor.

Kiraladığınız Otomobil bir kazaya karıştığında, bozulduğunda ya da lastiği patladığında masraflar size ait olmuyor. Daha da önemlisi araç tamir edildiği sırada kiralama şirketi size bir ikame araç temin ederek mağdur olmanızın önüne geçiyor. Otomobili satın almak yerine kiralamayı tercih ettiğinizde motorlu taşıtlar vergisi, periyodik bakımlar, akü değişimleri veya sigorta giderleri gibi masraflar da sizden uzak oluyor.

Sonuç

Hangi seçeneğin daha avantajlı olduğu tamamen işletmenizin karlılık durumu ve vergi dilimi ile bağlantılı. Otomobilin satın alımı, gelir ve kurumlar vergisinden avantaj sağlarken; otomobili kiralamak, motorlu taşıtlar vergisi ve katma değer vergisi gibi külfetlerden kurtarıyor. Bu noktada karar tamamen size düşüyor.

Kaynak : https://www.hangisieniyi.com/otomobil-almak-mi-kiralamak-mi/
22
12
6
5
1
Emoji İle Tepki Ver
22
12
6
5
1