Otomotiv İhracatı, Geçen Yılın Aynı Dönemine Kıyasla Ağustos’ta Yüzde 8 Arttı

13
7
2
1
1
Ülkemizdeki otomotiv ihracatı, geçen yılın aynı dönemine kıyasla geride bıraktığımız Ağustos ayında %8'lik bir artış yaşadı ve 1,7 milyar dolarlık bir ihracat geliri elde etti.

Türkiye’de otomotiv ihracatı, bir süredir yaşanan ekonomik sorunlar nedeniyle geriliyor ve beklenen satış rakamlarına ulaşılamıyordu. Fakat Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) tarafından bugün yapılan bir açıklamaya göre, Ağustos ayında gerçekleşen otomotiv ihracatı, geçen senenin aynı dönemine kıyasla %8 arttı ve 1,7 milyar dolara kadar ulaştı.

Tarihindeki en yüksek 2. Ağustos ayı ihracatını gören otomotiv sektörü, dış satışın toplam %13’ünü karşılıyor ve ihracatta ilk sırada yer alıyor. Ayrıca yaşanan bu artışla birlikte otomotiv endüstrisi, 10 aylık dönemin en yüksek artış oranına ulaşmayı da başardı.

Otomotiv İhracatı

Sektörün Ocak-Ağustos dönemi ihracatı 20 milyar doların üzerine çıkarken, eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar ihracatı %37 oranında artarak 261 milyon dolara, otobüs-minibüs ihracatı %5’lik artışla 129 milyon dolara ve binek otomobil ihracatı %1 artarak 511 milyon dolara kadar ulaştı.

AB’ye yapılan ihracatlarda %10 oranında artış yaşandı:

AB Otomotiv İhracatı

Aylık olarak en çok satış yapılan ülke Almanya olmasına rağmen yapılan satışlarda düşüş yaşandı ve bu ülkeye Ağustos’ta %0,4’lük bir azalışla 291 milyon dolarlık satış yapıldı. En büyük ikinci pazar olan Fransa’ya ise 182 milyon dolar satış yapıldı ve aynı döneme kıyasla %26,5 oranında bir artış yaşandı.

Ayrıca Ağustos geneli satışlarında artış yaşanan diğer ülkeler ise şöyle: %79,5 artış Hollanda, %104 artış Slovenya, %44 artış İsrail ve %13 artış Rusya.

Otomotiv İhracatında Artış

Bununla birlikte sırasıyla ABD’ye yapılan satışlarda %21, Polonya’ya yapılan satışlarda %17 ve Cezayir’e yapılan satışlarda geçen yılın aynı dönemine kıyasla %32’lik bir düşüş görüldü. ABD’ye yapılan satışların düşmesindeki ana neden ise, bu ülkeye yapılan otobüs-minibüs ihracatının yüzde 90 gerilemesi olarak görülüyor.

Sürdürülebilir ihracat için katma değerli ürün ve pazar çeşitliliğinin planlarının başında bulunduğunu belirten OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik, ihracata dayalı büyümeye olan inancının tam olduğunu da sözlerine ekledi.

Kaynak : https://www.aa.com.tr/tr/ekonomi/otomotiv-ihracati-agustosta-yuzde-8-artti/1575938
13
7
2
1
1
Emoji İle Tepki Ver
13
7
2
1
1