ÖTV'ye Gelen Zammın Ardından, E-Ticaret Sitelerindeki Akıllı Telefonlar Yok Olmaya Başladı

225
17
10
5
3
1 Mayıs 2019 sabahı Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre 1500 TL ve üzeri akıllı telefonlarda %25 olan ÖTV, %50’ye çıkarıldı. Bu vergi artışının ardından e-ticaret sitelerinde eski vergi uygulamasına göre satılan akıllı telefonların bir bir ortadan kaybolduğu gözlemleniyor.

Akıllı telefon alışverişlerinde uygulanan vergi oranlarında yapılan düzenlemeyle, ÖTV oranlarında artış yaşandı. Fiyatı 640 TL’ye kadar olan akıllı telefonlarda %25, 640 ila 1500 TL arasındaki telefonlara %40 ve 1500 TL’den pahalı telefonlara ise %50 ÖTV uygulaması resmileşti.

Zamdan önce ÖTV oranı %25 ile sabitti. Bu durum da hem üreticilerin hem de aracı olarak satış yapan firmaların fiyatlarda güncelleme yapmasına neden olacak gibi görünüyor. 

E-Ptt AVM'de yer alan bir Huawei P30 Pro ilanı, ÖTV zammı ardından kaldırıldı

Üreticiler, akıllı telefon satışlarında artan ÖTV oranını tüketiciye yansıtmamak amacıyla, şu anda satışta olan modellerinin kârlarından feragat edebilirler. Geçtiğimiz yıllarda yapılan vergi zamlarında, üreticilerin halihazırda satışta olan telefonlarının fiyatını çok değiştirmediğini ve kâr oranlarında azalma yaparak fiyatları neredeyse amortilediğini görmüştük. Nitekim yeni vergi uygulaması esnasında piyasaya sürülen yeni modeller, psikolojik fiyat barajını 5000 TL’nin üzerine çıkarmış, bu baraj üst segmentteki telefonlar için 8 bin TL’ye kadar yaklaşmıştı. 

Firmaların fiziksel mağazalar ya da kendi internet siteleri üzerinden yaptıkları satışlar haricinde, e-ticaret sitelerindendeki satıcıların bir nebze de olsa daha uygun fiyat belirlediklerini her zaman görüyoruz. Ancak aracı satıcıların ÖTV zammı karşısında firmalardan bir tavır görmeden hareket etmeleri neredeyse imkansız.


Samsung Galaxy S10+ 512 GB fiyatına ilişkin zamlı ve zamsız fiyatlar arasındaki farklar yukarıda görülebiliyor.

1 Mayıs 2019 sabahında yayımlanan karara göre 1500 TL ve üzeri fiyata sahip akıllı telefonların e-ticaret sitelerindeki satış ilanları da aniden kaybolmaya başladı. Bazı satıcılar, güncel vergilendirme üzerinden yeni fiyatlarla aynı modelleri satışa tekrar sunarken, eski vergi oranına sahip fiyatlı ilanlar yayından kalkmaya devam ediyor. Bazı ilanlarda stok kalmadığını ya da ürünün doğrudan satıştan kaldırıldığını görüyoruz. 

Akıllı telefon alışverişlerinde uygulanan %25, %40 ve %50 oranlarındaki ÖTV uygulamalarının etkisini, önümüzdeki günlerde piyasadaki mevcut cihazlar üzerinde göreceğiz. Vergi zammının asıl etkisi ise, daha önce de olduğu gibi yeni modeller piyasaya sürüldüğünde daha net olacak.

  • Not: Aracı satıcıların ilanları neredeyse sürekli güncelleniyor. Bu süre zarfı içerisinde gördüğünüz akıllı telefon fiyatlarının arasında ciddi şekilde fark olabilir. 
225
17
10
5
3
Emoji İle Tepki Ver
225
17
10
5
3