Steam Nedir?
Online bir oyun platformu olan Steam, sadece bir oyun alışveriş sistemine değil, aynı zamanda bir oyun ağı sunan sosyal bir oluşum da sunuyor. Arkadaşlarınız ile oyun oynayabileceğiniz Steam'de arkadaş listenizde yer alan oyuncuları direkt olarak oyununuza davet edebileceğiniz gibi dilerseniz de arkadaşlarınızın oyunlarına katılabiliyorsunuz. Oyun oynamanın yanı sıra "Steam Market" adlı sistem sayesinde oyunlardan elde ettiğiniz eşyaları, satın aldığınız oyunları (Gift olarak satın aldıysanız) veya eşyaları satabilir hatta diğer oyuncuların satmak istediği eşyaları satın alabilirsiniz. Kabaca Steam içerisinde yer alan en temel özelliklerin bunlar olduğunu söyleyebiliriz.
Steam Nasıl Kurulur
Steam platformunu indirmek ve üye olmak tamamen ücretsiz durumdadır. Daha öncesinden de bahsettiğimiz gibi Steam, Windows, Linux ve OS X platformlarında çalışmaktadır. Steam'i indirebilmek için http://store.steampowered.com/ adresine girmelisiniz ve daha sonrasında sağ üst kısımda yer alan "Steam Yükleyin" butonuna tıklamanız gerekmektedir. Daha sonrasında kendi işletim sisteminize uygun Steam uygulamasını indirmeniz gerekiyor. Ardından Steam'i kurduktan sonra Steam'e kayıt olmanız gerekiyor. Eğer daha önceden Steam'e kayıt olduysanız kullanıcı adı ve şifrenizi girdikten sonra Steam uygulamasına giriş yapmış olacaksınız.Steam'den Oyun Satın Alma
Steam üzerinden oyun satın alabilmek için iki seçeneğiniz bulunuyor. Dilerseniz "Steam Wallet" yani Steam cüzdanıza para yükleyerek buradan oyun satın alabilir veya satın almak istediğiniz oyunu direkt olarak satın alabilirsiniz. Steam'de şuan için dolar ve euro üzerinden alışveriş yapabiliyoruz ve kurların sürekli olarak değiştiğini düşünürsek uygun zamanlarda Steam Wallet'a ekleyeceğiniz para ile ilerleyen zamanlarda alışveriş yapabilir ve satın almak istediğiniz oyunları daha uygun fiyata getirebilirsiniz. Bunun dışında Steam Market'te sattığınız eşyaların gelirleri de direkt olarak Steam Wallet'a eklenmektedir. Steam Wallet'a tek seferde 5$, 10$, 25$, 50$ ve 100$ ekleme şansınız bulunuyor.
Steam Wallet'a para eklemenin dışında dilediğiniz oyunu direkt olarak da satın alabilirisniz. Oyunları direkt olarak satın alabilmek için veya Steam Wallet'a para ekleyebilmek Visa, MasterCard, American Express, Discover veya JCB kredi kartlarında birine sahip olmanız gerekiyor ya da PayPal ve Webmoney servislerinden de oyun satın alma şansına sahip olabilirsiniz. Steam Store üzerinden satın almak istediğiniz oyunu bulduktan sonra "Add To Cart" seçeneğine tıklamalı ve oyunu sepetinize eklemelisiniz daha sonrasında oyunu kendiniz için almak istiyorsanız "Purchase For Myself" butonuna bir arkadaşınıza hediye etmek istiyorsanız ise "Purchase a Gift" butonuna tıklamanız yeterli olacaktır.
Steam'den Oyun Yükleme ve Yedekleme
Steam'den satın aldığınız oyunlar direkt olarak sizin hesabınıza eklenmektedir dilediğiniz zaman dilediğiniz yerde bu oyunları indirebilir ve oynayabilirsiniz. Satın aldığınız oyunlar Steam'de ki "Library" kısımına düşmektedir. Library kısmında işletim sisteminize göre uygun olan oyunları filtreleme şansınız bulunuyor veya dilediğiniz oyunları favori listenize alabilir ve bu oyunlara çok daha kolay ulaşabilirsiniz.
Steam'den oyun yükleyebilmek için Library kısımına girdikten sonra yüklemek istediğiniz oyunu seçmeli ve ardından Install yazısına tıklamanız gerekmektedir bu işlemi tamamladıktan sonra oyun otomatik olarak inmeye başlayacaktır üstelik dilediğiniz zaman indirme işlemini durdurabilir ve kaldığınız yerden devam edebilirsiniz. Bunun dışında Steam'in en güzel özelliklerinden biri de oyunu direkt olarak son güncellemesi ile birlikte indirmesi. Kutulu olarak bir oyun satın aldığınız bir de bu oyunun güncellemesini yapmanız gerekiyordu ancak Steam her şeyi bizim için kendisi yapıyor.
Ayrıca Steam'de daha öncesinden indirdiğiniz bir oyunu yedekleme şansınız da bulunuyor. Böylelikle oyunu silseniz bile yedek dosyasından oyununuzu direkt olarak kurabiliyorsunuz. Oyunlarınızın yedeklerini alabilmek için yedeğini almak istediğiniz oyuna sağ tıklamalı ve "Properties" yazısına tıklamalı ve daha sonrasından "Local Files" sekmesine tıklamalı ve ardından "Backuıp Game Files" yazısına tıklayarak oyunuzun yedeğini direkt olarak alabilirsiniz. Yedeğini aldığınız oyunu geri yükleyebilmek için ise tüm yedek dosyalarını Steam'in yüklü olduğu dizinin içerisinde yer alan "Steam Backups" klasörüne atmalısınız (bu klasör otomatik olarak oluşmamışsa kendiniz oluşturmanız gerekiyor). Ardından sol üst kısımda yer alan Steam yazısına tıklamalı ve ardından "Backup And Restore Game" yazısına tıklayarak yedek dosyanızdan istediğiniz oyunu tekrar kurabilirsiniz.
Steam Greenlight Nedir?
Steam Market Nedir
Steam'in son yeniliklerinden biri de "Steam Market" isimli sistem. Bu sistem içerisinde oyun içerisinde kazandığınız pek çok eşyayı satabiliyorsunuz sattığınız eşyaların parası direkt olarak Steam Wallet'a ekleniyor. Steam Market üzerinden eşya satabildiğiniz gibi dilerseniz diğer oyuncuların satığı eşyaları da satın alabiliyorsunuz. Bunun için yapmanız gereken tek şey Steam Market'a girmek ve buradan istediğiniz eşyayı bulmak ardından istediğiniz eşyayı satan kullanıcılardan birini seçerek eşyayı satın alabilirsiniz. Steam Market üzerinden alışveriş yapabilmek için Steam Wallet üzerinde paranızın olması gerekmektedir.Steam Workshop Nedir?
Örneğin Team Fortress 2 oyunu için bir eşya geliştirdiniz ve bu eşya oyuncular tarafından beğenildi ve geliştirdiğiniz eşya oyuna eklendik. Bu eşyanın her satışından belirli bir yüzde otomatik olarak size geliyor ve böylelikle bir gelir dahi elde edebiliyorsunuz. Bu konuda Valve'ı tebrik etmek gerekiyor yaptıkları işler ile insanları bir şeyler geliştirmeye ve üretmeye teşvik ediyorlar.
Steam Badges ve Trading Card Sistemi
Steam artık sadece bir oyun platformu olmaktan çıkarak sosyal özellikleri de ön plana çıkarmak için Steam Badges sistemini geliştirdi. Bu sistem şu şekilde işliyor Steam'de satılan ve Badges desteği olan oyunları oynadığınızda belirli bir şansa göre Trading Card kazanıyorsunuz bu Trading Card'ları kullanarak Badges oluşturabiliyorsunuz. Her oyunun Badges oluşturmak için istediği Trading Card sayısı birbirinden farklı ve istenen Trading Card sayısına göre belirli bir şansla elde edebileceğiniz Trading Card sayısı da sınırlanıyor.
Örneğin Counter Strike Global Offensive oyununda bir Badges oluşturabilmek için beş adet Trading Card'a ihtiyacınız var ve oyun size ücretsiz olarak 2 Trading Card kazanma şansı veriyor. Daha fazla Trading Card kazanmak için oyun içi mağazadan alışveriş yapmanızı istiyor. Ancak tabii ki de Trading Card'ları elde edebilmek için yapmanız gereken tek şey bu değil. Dilerseniz Steam Market üzerinden diğer oyuncuların sattığı Trading Card'ları satın alabilirsiniz veya Steam Trade sistemi sayesine elinizde bulunan eşyalar ile Trading Card takas edebilirsiniz. Bunların dışında Steam'e kayıt olma yılınıza ve sahip olduğunuz oyun sayısına göre de Badges kazanıyorsunuz.
Oluşturduğunuz her Badges'tan sonra belirli bir XP kazanıyorsunuz ve Level atlıyorsunuz ve belirli eşyalar kazanıyorsunuz. Oluşturduğunuz Badges'a göre Steam Smile ve profilinize özel arka plan resmi kazanıyorsunuz. Ayrıca genellikle Indie oyunlar için indirim kuponu da kazanıyorsunuz. Level atladığınız taktirde ise arkadaş ekle sınırınız dahada yükseliyor ve her 10 seviyeden sonra profilinizde bazı görsel değişiklikler yapma hakkına sahip oluyorsunuz. Ayrıca Steam Level'ınıza göre bazı oyun içi eşyaları kazanma ihtimaliniz dahada artıyor.
SteamOS ve Steam Machine
Valve firması 2013 yılında kendi oyun konsolu olan Steam Machine'i geliştireceğini duyurmuştu. Steam Machine temelde konsol boyutlarında bir bilgisayardır demek yanlış olmayacaktır. Bu konsolun amacı Steam oyunlarınızı oturma odanızda da oynamanıza olanak tanımak. Klasik oyun konsollarında olduğu gibi Steam Machine'in de kendine özel bir kontrol cihazı olacak ve bu kontrol cihazının en önemli özelliği strateji oyunlarını da rahatlıkla oynamayı mümkün kılmasıdır. Bildiğiniz üzere oyun konsolarına pek fazla strateji oyunu çıkarılmıyor bunun en büyük sebebi de konsolların kontrol cihazları ile strateji oyunlarını oynamanın zor olması. Bu neden çıkan strateji oyunları bilgisayar platformuna çıkış yapıyor Valve firması bu nedenle Steam Machine'de kullanılacak olan kontrol cihazını strateji oyunlarını oynamaya uygun bir şekilde tasarlamış kaldı ki bu çok mantıklı bir hamle. Ayrıca şunu da eklemekte fayda var ki Steam Machine yalnızca Valve tarafından üretilmeyecek aynı zamanda Valve'ın anlaştığı pek çok donanım firması da kendi Steam Machine'lerini üretecek. Bu konu ile ilgili daha fazla detay için buraya tıklayınız
Kısaca SteamOS'tan da bahsetmek gerekirse bu işletim sistemi Steam Machine'lerde kullanılacak ve SteamOS Linux tabanlı bir işletim sistemi dileyen herkes kendi bilgisayarına SteamOS'u kurabilecek ve kendi Steam Machine'ini kendisi oluşturabilecek. Şuanda beta aşamasında olan SteamOS yavaş yavaş gelişmeye başlıyor. SteamOS şuanda indirilmeye açık durumda ancak Valve firması halen SteamOS'ta pek çok eksik olduğunu belirtiyor ve daha önce hiç Linux kullanmamış kişilerin ilk aşamada SteamOS'u kullanmamaları konusunda uyarıyor.
Steam Mobil Nedir ve Nasıl Kullanılır?
Yazımızda da bahsetiğimiz gibi Steam'in kendine özel bir mobil uygulaması bulunuyor. Bu uygulama tamamen ücretsiz olarak iOS ve Android platformlarında yer almakta. Tablet ve telefonlarınızdan bu uygulamaya indirerek Steam'e bağlanabiliyorsunuz. Ancak tabii ki de masaüstü uygulamasının sağladığı özelliklerin tamamını Steam'in mobil uygulamasına görmemiz mümkün değil. Şuanda Steam'in mobil uygulaması ile birlikte Steam'de ki oyuncular ile konuşabiliyor veya onların profillerine göz atabiliyoruz. Bunların dışında Steam Store'da yer alan ürünleri de satın alabiliyorsunuz. Özellikle indirimlerin olduğu zamanlarda elinizin altında bi bilgisayarın olmadığı zamanlarda Steam'in mobil platformu üzerinden dilediğiniz oyunu satın alabilirsiniz.
Steam'in Diğer Özellikleri
Artık sosyal ağların hayatımızda ki konumu ortada ve Steam'de bu durumu görmezden gelmiyor ve Steam'i daha sosyal bir hale getirmeye çalışıyorlar. Artık Steam'de ki arkadaşarımızın aktivitelerinin neredeyse tamamını görebiliyoruz bu aktiviteler arasında oynadığı oyunlardan kazandığı kupalar, satın aldığı oyunlar ve yaptığı yorumlar gibi pek çok detay bulunuyor. Steam'in Badges ve Level sistemi ile beraber Steam profilimizi çok daha fazla optimize edebiliyorsunuz.
Ayrıca Steam bizlere belirli bir bulut depolama veriyor bu sistemi destekleyen oyunların save dosyalarını direkt olarak bulut sunucusuna yükleyebiliyorsunuz böylelikle kendi bilgisayarınızın dışında da Steam'e girdiğinizde kaldığınız yerden rahatlıkla devam edebiliyorsunuz. Ayrıca bu sistemin bir diğer güzel yanıda oyunda ki ayarlarınızı da kayıt etmesidir. Örneğin Counter Strike GO'da yaptığınız sensitivity ayarınız her zaman için Steam'ın bulut sunucusunda yer alacak böylelikle oyunu silip yükleseniz bile alışlık olduğunuz sensitivity ayarınız ile oyuna devam edebileceksiniz.